June 19, 2019

Da li ishrana sa malo ugljenih hidrata poboljšava izdržljivost kod sportista? Apsolutno - da!

Ukratko, šta sportista može da očekuje kada se prebaci na low carb ishranu:

pojačanu izdržljivost,
prestanak napada gladi posle treninga,
brži oporavak posle treninga,
mršavljenje,
normalan nivo šećera I insulin u krvi,
mentalnu snagu,
jasnoću, fokus, koncentraciju,
miran I okrepljujući san…Sportisti dobijaju sve ono što im je potrebno da pobede one, koji su I dalje na zastarelom načinu ishrane bogate...

May 31, 2019

*Za one koji poznaju principe LCHF ishrane. 

Za one koji žele da saznaju šta je LCHF ishrana, pogledajte ovde

Ako nemate mnogo vremena za doručak, a i dalje planirate da ostanete u ketozi probajte da dan započente Bulletproof kafom. Ovaj napitak je odličan početak dana i može s vremena na vreme, da zameni jutarnji obrok i da se postara da i dalje ostanete u željenoj ketozi. 

Bulletproof kafa je samo unapređena verzija vaše šolje zadovoljstva. Zdrave masti se mešaju sa kafom, što predstavlja...

June 27, 2018

Zašto Low Carb ishrana ima toliko zdravstvenih koristi?

One su prvenstveno potiču iz antiinflamatornog efekta i postizanja stanja fiziološke ketoze.

Ukratko, ketoza je stanje kada metabolizam prebacujemo iz sagorevača šećera u sagorevača masti. Kao primarni izvor energije koriste se ketogena tela (beta-hidroksibutirna kiselina i aceto-acetat) umesto uobičajene glukoze.

O ketozi i ketoadaptaciji čitajte ovde.

Mnogi su međutim u teškoj zabludi…

To što ste u ketozi ne znači da ste odmah rešili sve svoj...

March 20, 2018

Ketoza može biti moćan način da iskoristite svoj metabolizam za gubitak masti, dobre mentalne rezultate i fizičke performanse, kao i mnoge druge zdravstvene koristi. Ali kako da znate da li ste zapravo u ketozi?

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da testirate nivoe ketona da biste znali da li ste u ketozi, kako biste bili sigurni da dobijate sve prednosti koje nudi ketoza.

Postoje tri primarne forme ketona u vašem telu: aceton, acetoacetat i beta-hidroksibutirat. Svako od ovih jedinjenja v...

September 21, 2017

Da li je suviše dobro da bi bilo istina?

U isto vreme gube se masti, dobijaju mišići,

a može da se jede i ovo...

Pitali ste i evo odgovora – šta je to Carb Back-Loading i kakve veze ima sa LCHF ishranom?

Prvo primećujete goropadan naziv koji nema smisla da se prevodi, pa ću kroz tekst koristiti skraćenicu CBL.

Pre nego što se upustumo u priču o Carb Back – Loading-u treba da se setimo da svako od nas ima svoj put. Ako nešto radi za mene ne znači da će raditi i za tebe. Jednostavno, moramo da probamo...

June 24, 2017

Hormon rasta (HR) je važan hormon koji se proizvodi u hipofizi - gospodaru svih žlezda našeg tela. 

Igra ključnu ulogu u rastu, kompoziciji tela, popravci ćelija i metabolizmu. Podstiče rast mišića, daje snagu i bolje sporske performanse, pomaže da se oporavimo posle povrede i bolesti.

Hormon rasta se najviše luči tokom puberteta, a kasnije lučenje opada (kao što je i za očekivati). Nedostatak hormona rasta kod odraslih manifestuje se pre svega povećanom količinom masnog tkiva sa smanjenjem mišićn...

April 28, 2017

Low carb = No carb

Oni koji nisu previše upućeni u Low Carb ishranu često brkaju pojmove. U bukvalnom prevodu, Low Carb je ishrana sa malo ugljenih hidrata, a ne ishrana bez ugljenih hidrata.

Low Carb je tip ishrane gde je unos ugljenih hidrata ograničen ali to ne znači da se unos ugljenih hidrata u potpunosti isključuje.

Dakle, izbacuju se neki izvori ugljenih hidrata kao što su žitarice, industrijska hrana, slatkiši, sokovi, krtolasto povrće ali se zato unose putem – povrća, koštunjavih plodova,...

March 15, 2017

Umesto da tražimo egzotični lek, odgovor je vrlo jednostavan i poznat ljudima vekovima unazad – povremeno gladovanje (post) je dobra stvar! 
                                                            Dr Jason Fung 

 

Prvi deo - Šta je povremeno gladovanje (intermittent fasting) i vrste 

Povremeno gladovanje (post) je drevna tradicija ne samo kada...

March 9, 2017

Ako i dalje verujete da sportisti treba da konzumiraju ishranu bogatu ugljenim hidratima pre i tokom takmičenja i treninga, živite u prošlosti.


 

Sportisti koji nastupaju na elitnim takmičenjima koriste dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao prirodan doping. Njihov metabolizam postaje izuzetno efikasan u sagorevanju masti što im daje mogućnost da budu izdržljivi i jaki kao praljudi.

Sportisti koji su rano prihvatili dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata sada dominiraju na svojim p...