Ženski srčani udar – ima razlike!

April 4, 2017

 

 

Da li ste ikada razmišljali da muškarci i žene ne moraju nužno imati iste simptome srčanog napada?

 

Ne nazivamo se bez razloga suprotni polovi. Po mnogo čemu se razlikuje muško i žensko telo – od očiglednih telesnih razlika, do količine vode u telu, nivoa hormona, količini masnog i mišićnog tkiva i sklonosti ka oboljevanju od različitih bolesti i poremećaja metabolizma. 

Često smo žrtve raznih zabluda pa tako na primer, verujemo da pretežno muškarci oboljevaju od bolesti srca, a da su žene izložene tek u starijoj životnoj dobi (kada uđu u menopauzu). Na žalost, statistika je neumoljiva - u svetu najmanje 1,2 miliona žena boluje od srčanih bolesti i ta cifra raste iz dana u dan. I ženska se srca slamaju, još kako! 

Po procenama Instituta za javno zdravlje Srbije (Batut) – u 2012. godini od posledica srčanih bolesti umrlo je ukupno 54.972 ljudi, od toga 25.307 muškaraca i čak 29.665 žena! 

Ako pitate žene od čega više strepe – od srčanih bolesti ili karcinoma dojke? Većina žena će reći da je više zabrinuta za svoje dojke, iako od bolesti srca oboljevaju četiri puta više! Svest o srčanim bolestima među ženskom populacijom je na veoma niskom nivou. Ako zaista želimo nešto značajno da promenimo, moramo više da govorimo o specifičnim simptomima srčanih bolesti koje pogađaju žene i koje vrlo često imaju malo toga zajedničkog sa simptomima koji se razvijaju kod muškog pola. 

Simptomi srčanog udara kod žena su veoma suptilni (kao i sve što je vezano za nežniji pol), toliko da nekada navode lekare na pogrešnu dijagnozu i lečenje. Može se slobodno reći da žene imaju jedinstvene simptome srčanog udara, i da često onaj klasični znak bola u grudima može potpuno izostati! 

Klasični simptomi „muškog“ srčanog napada: 

- bol i pritisak u grudima – najčešće iza grudne kosti („kao da mi slon sedi na grudima“) 
- osećaj nelagodnosti i bliske smrti 
- kašalj – koji po nekada može biti praćen iskašljavanjem penušave krvi 
- jak umor 
- mučnina 
- hladan znoj 
- bol u drugim delovima tela – vilica, ruke, leđa, trbuh 
- brz i nepravilan rad srca 
- oticanje donjih ekstremiteta, trbuha 

Šta je ono što je zajedničko muškarcima i ženama, kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti?

 

To su već svima poznati faktori rizika: 

- gojaznost 
- hipertenzija 
- pušenje 
- porodična istorija srčanih bolesti 
- dijabetes 
- metabolički sindrom Faktori rizika specifični za žene su: 

- relativno visok nivo testosterona pre menopauze (sindrom policističnih jajnika, poremećen menstrualni ciklus) 
- postojanje autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, lupus) 
- jak, hroničan stres 
- depresija 
- duža upotreba kontraceptivnih pilula 
- postojanje gestacijskog dijabetes i visokog pritiska u trudnoći 

O ovim specifičnim faktorima važno je podići svest, među ženskom populacijom i govoriti više u medijima jer je to jedini način da se smanji smrtnost od srčanog udara među ženama. 

Šta je šokantno kada su u pitanju srčane bolesti kod žena? Čak 2/3 žena koje su umrle od srčanog udara, pre toga nisu imale nikakve simptome koji bi ukazali na postojanje bolesti srca! Specifičan bol u grudima oseti samo jedna od osam žena koje dožive srčani udar.

 

Bol ne mora biti samo u grudima, može se javiti i u vilici, vratu, leđima, grlu, gornjem delu stomaka. Taj osećaj u grudima žene češće opisuju kao nelagodnost i pritisak nego kao bol. Specifično je da se ovakvi simptomi mogu javiti u miru, naporu ili tokom stresnih situacija. Zato je jasno zbog čega često ovakvi simptomi prođu neopaženo ili pogrešno dijagnostikovano. 

Koji simptomi se još mogu javiti pored opisanog nespecifičnog bola: 

- nelagodnost u grudima 
- bol između lopatica 
- problemi sa lošom probavom 
- gorušica 
- mučnina 
- povraćanje 
- jak „bezrazložni“ umor 
- kratak dah 
- brzo zamaranje 
- oticanje stopala, zglobova nogu i stomaka 
- iznenadan slabost u nogama i rukama 
- konfuzija 
- problemi sa vidom 
- gubitak ravnoteže i koordinacije 
- iznenadne i teške glavobolje 
- gubitak svesti 

Po rečima vodećeg stručnjaka za srčane bolesti među ženama dr C. Noel Bairey Merz – naučne studije su često orjentisane samo na muškarce, a žene se smatraju samo manjim verzijama muškaraca. Takav stav je apsolutno neprihvatljiv i zato imamo ovakvu poražavajuću sliku.

 

                                 dr C. Noel Bairey Merz

 

 

Dr Noel ide toliko daleko da govori, kako su bolesti srca kod muškaraca i žena toliko različite, da ne treba da dele zajednički naziv jer samo stvaraju konfuziju oko dijagnoze i terapije. Po njenim rečima - mi smo tek na početku razumevanja razlike među polovima kada su u pitanju srčane bolesti. Potrebno je uraditi nekoliko kliničkih, naučnih studija koje će podjednako obuhvatiti žene i muškarce jer samo tako možemo doći do pravih protokola lečenja srčanih bolesti. 

Kod žena koje imaju srčane probleme, a podvrgnu se angiografiji često se vidi potpuna prohodnost glavnih koronarnih arterija koje su oslobođene prisustva ateroskleroznih promena (koje bi bile očekivane). Promene se češće viđaju na sitnijim granama koronarnih arterija koje ipak dovode do toga da srčani mišić ne dobija dovoljno krvi (kiseonika i hranljivih materija). Neke žene mogu imati potpuno uredan nalaz na angiogramu, testu opterćenja, laboratorijskom nalazu krvi, a da ipak boluju od ishemijske bolesti srca! 


Top simptomi srčanog udara kod žena 

Simptomi koje se javljaju mesec dana pre srčanog udara: 

neuobičajeni zamor (71%) 

poremećaj sna (48%) 

kratak dah (42%) 

problemi sa probavom (38%) 

anksioznost (36%) 

ubrzan rad srca (27%) 

slabost u rukama (25%) 
Simptomi tokom srčanog udara: 


kratak dan (58%) 

slabost (55%) 

umor (43%) 

hladan znoj (39%) 

vrtoglavica (38%) 

mučnina (36%)