Zašto je so važna u Low Carb ishrani

July 10, 2017

 

 

Zašto so u ishrani nije štetna, čitajte ovde – Soliti ili ne soliti, pitanje je sad.

 

 

Zašto je so važna u LCHF ishrani?

 

Važno je znati da u isto vreme ne možete smanjiti ugljene hidrate i so u ishrani. Mislim, možete ali vam neće biti dobro!

 

Mnogi su navikli, da kada govorimo o specifičnim načinima ishrane (dijetama), uz određeni plan ishrane obično ide i preporuka o smanjenom unosu soli, uz pojačanu fizičku aktivnost.

 

Svi koji prate smernice o LCHF ishrani moraju biti svesni i činjenice šta se dešava sa našim metabolizmom kada drastično smanjimo unos ugljenih hidrata u ishrani. Pored toga što počinjemo da koristimo drugu vrstu goriva (sagorevamo masnoće umesto šećera), dolazi i do promena u metabolizmu minerala, naročito natrijuma.

 

Kada smanjimo količinu ugljenih hidrata, mi smanjujemo i lučenje insulina (to nam je glavni cilj). Pored toga što insulin omogućava glukozi do dođe do svih ćelija u organizmu, on je i čuvar masnog tkiva ali se vrlo malo govori o tome koliko insulin igra ulogu u zadržavanju natrijuma u našem telu.

 

 

 

Naime, visok nivo insulina u bubrezima sprečava izlučivanje natrijuma. Pošto je natrijum osmotski aktivna čestica on za sobom povlači i vodu. Dakle, hrana bogata ugljenim hidratima ne samo da dovodi do povećanja insulina i masnog tkiva, već i do povećanja krvnog pritiska, koji potpuno prirodno raste kada se u telu zadržava natrijum i voda.

 

To je razlog zašto mnogi iskuse u prvom mesecu LCHF ishrane najveći gubitak kilograma. Veliki deo gubitka je upravo zadržana voda i višak natrijuma u telu. Dakle, na Low Carb ishrani naši bubrezi postaju mnogo efikasniji kada je u pitanju izbacivanje natrijuma i vode (zato mnogi dovode svoj visok krvni pritisak u red).

 

 

Kada se u isto vreme smanje ugljeni hidrati u ishrani  i so, pravi se velika greška

 

 

Manjak soli dovodi do klasičnih negativnih efekata ove ishrane kao što su: umor, malaksalost, nemoć, razdražljivost, pospanost, gubitak snage.

 

Kada smo na klasičnoj ishrani bogatoj ugljenim hidratima, pored toga što visok insulin zadržava natrijum u telu, mi mnogo više soli unosimo putem hrane.

 

Smatra se da 77% ukupne soli koje unosim tokom dana potiče od industrijski obrađenih namirnica. Zato, kada počnemo da jedemo pravu, hranu u njenom izvornom obliku treba i da je posolimo, to je sve.

 

Preporuka je unositi 5g soli na dan (jedna kafena kašičica).

 

 

 

 

Za sportiste je naročito važno da unose dovoljno soli kada su na LCHF-u

 

 

Sportisti često prave ovu grešku – krenu na Low Carb ishranu i zaborave da pojačaju unos soli.

 

Kako to izgleda?

 

Počete zagrevanje pred trening i to dobro ide, posle nekoliko minuta pojačate tempo, krećete u ozbiljan trening visokog intenziteta i u roku od 2-3 minuta vi ste potpuno iscrpljeni, bez gram snage, malaksali pred kolapsom ili ima i onih koji „padaju u nesvest“.