Zašto je slanina dobra za vas

August 13, 2017

 

 

U Low Carb ishrani (LCHF) se preporučuje konzumiranje zasićenih masti, pa pored ostalog i slanine. Zašto slanina može da vam pomogne da smršate ali i rešite određene zdravstvene probleme objasiće dr Tim Noakes, jedan od svetskih eksperata za LCHF ishranu.

 

Slanina ima dobre masti. U slanini nema trans masti!

 

Mnogi koji su bili uslovljeni da izbegavaju slaninu i jaja kao i crveno meso, puter i ostale životinjske masti za doručak, prešli su na hranu koja se sastoji iz žitarica i voća.

 

Nije iznenađujuće što slanina ima lošu reputaciju jer se dugo mislilo da podiže nivo holesterola u krvi, izaziva bolesti srca i čini nas gojaznim, međutim ništa od toga nije istina.

 

Američko udruženje za srce kao i USDA (Američko ministarstvo poljoprivrede) promovisala je veliki unos žitarica i ugljenih hidrata kao dobru ideju za snižavanje holesterola i sprečavanje povećanja telesne težine. Međutim, mora se postaviti pitanje ako je to bila njihova omiljena dijeta za dobro zdravlje od 1980. godine, zašto je došlo do ovakve ekspanzije gojaznosti u Americi i skoro čitavom civilizovanom svetu.

 

 

 

Zašto je slanina zdrava?

 

 

 

Slanina je dobra jer poboljšava naše zdravlje.

 

Mnogi koji su i jeli slaninu svaki dan za doručak, imali su u podsvesti misli o zapušenim arterijama i srčanim oboljenjima kao tamni oblak.

 

 

Dobra vest je da konzumacija slanine neće stati na put uskog struka, ravnog stomaka i srčanih bolesti.

 

 

Žitarice i palačinke sa sirupom i džemom mogu izgledati, na prvi pogled, kao zdravija opcija ali to su samo jednostavni ugljenih hidrati koji su loši za vaše zdravlje i utiču na progresivno povećanje telesne težine.

 

Slanina nema trans masti koje su direktno povezane sa pojavom srčanih oboljenja.

 

 

Slanina sadrži dobre masti, a to je pokazala i spektrofotometrijska analiza urađena na kašičici svinjske mati na Univerzitetu u Alberti 2003. godine:

 

5.9g zasićenih masnih kiselina

6.4g mononezasićenih masnih kiselina

2g polinezasićenih masnih kiselina (uglavnom omega 6)

14g holesterola

 

 

Potpuna suprotnost u odnosu na jako opasne masti koje se nalaze u biljnim uljima i hidrogenizovanim biljnim proizvodima, koje su se promovisale kao zdravije opcije. Reklamirali su se kao bolje masti, bolji ukus, produžen rok trajanja… Međutim, nismo ima