Zablude o Low Carb (LCHF) ishrani

April 28, 2017

 

Low carb = No carb

 

Oni koji nisu previše upućeni u Low Carb ishranu često brkaju pojmove. U bukvalnom prevodu, Low Carb je ishrana sa malo ugljenih hidrata, a ne ishrana bez ugljenih hidrata.

 

Low Carb je tip ishrane gde je unos ugljenih hidrata ograničen ali to ne znači da se unos ugljenih hidrata u potpunosti isključuje.

 

Dakle, izbacuju se neki izvori ugljenih hidrata kao što su žitarice, industrijska hrana, slatkiši, sokovi, krtolasto povrće ali se zato unose putem – povrća, koštunjavih plodova, mlečnih proizvoda, voća itd. Jednostavno rečeno u low carb ishrani, unosi se ograničena količina ugljenih hidrata, koji su mnogo kvalitetniji i nutritivno bogatiji nego u klasičnom tipu ishrane bogatom žitaricama i krompirom.

 

 

 

LCHF je samo još jedna pomodarska dijeta

 

To govore oni koji nisu u toku. Oni koje je vreme pregazilo. Oni koji vas pogrešno savetuju poslednjih 40 godina kada je u pitanju zdrava ishrana. Oni koji promovišu i dalje nisko-kalorične dijete koje su nam donele ekspanziju modernih bolesti – gojaznost, dijabetes 2, metabolički sindrom, srčane bolesti i kancer. Oni koji odbijaju da prihvate da nisu u pravu.

 

Prvi pisani trag o ishrani sa malo ugljenih hidrata koja se koristi za lečenje gojaznosti izdata je 1869. godine, pod nazivom Letter on Corpulence -„Pismo debeljka“ od Vilijama Bantinga.

 

 

Prva knjiga dr Atkinsa izdata je 1972. godine, pet godina pre nego što je počela promocija nisko kalorične dijete. U poslednje vreme objavljeno je preko 20 visoko kvalitetnih naučnih studija na ljudima, koje dokazuju benefite low carb ishrane na ljudsko zdravlje. Pregled istraživanja pogledajte ovde.

 

 

 

 

 

 

 

U LCHF-u nema jedenja voća i povrća

 

Pošto voće i povrće pretežno čine ugljeni hidrati ima onih koji misle, da u LCHFu ne treba unositi voće i povrće i da je low carb samo jedenje slanine umočene u kajmak.

 

Istina je da se na LCHF-u unosi više povrća nego u klasičnoj ishrani.

 

Moja preporuka je da uz svaki ručak i večeru obavezno imate svežu, sezonsku salatu koja treba da čini oko 30-50% ukupnog obroka.

 

Unos voća je ograničen na ono koje ima manje fruktoze – voćnog šećera kao što je bobičasto voće, citrusi (limun, grejp) i nakisele jabuke. Dnevne preporuke za bobice – jedna, dve šake, za ostalo jedna, dve voćke na dan.

 

Postoji i voće koje je kratko prisutno tokom godine kao što su višnje, trešnje, dudinje pa naravno da se možete zasladiti ovim darovima prirode jer su veoma bogati mineralima i vitaminima (ako niste dijabetičar sa nestabilnim šećerom u krvi).

 

 

 

U Low Carb-u nema dovoljnog unosa vlakana

 

 

 

Vlakna su vrsta ugljenih hidrata, pa ako je u pitanju ishrana sa malo ugljenih hidrata, bićemo u deficitu sa unosom vlakana.

 

Istina je da je povrće koje se preporučuje na LCHF ishrani (ono koje raste iznad zemlje) vrlo bogato vlaknima, mnogo više nego krtolasto povrće kao što je krompir, šargarepa i sl.

 

Manje je poznato da je dobar izvor biljnih vlakana i koštunjavo voće, semenke koje se preporučuju u LCHF-u. Brašna koj