Uzrok hipertenzije (visokog krvnog pritiska)?

January 17, 2017

 

 

Krvni pritisak (Tensio arterialis; TA) je baš to – pritisak krvi u vašim krvnim sudovima

 

Dobar krvni pritisak imate kada u telu postoji normalna količina krvi, zdravo srce i elastični krvni sudovi. Kada određeni faktori remete finu ravnotežu između pomenutih elemenata postoji mogućnost za razvoj visokog arterijskog pritiska ili kraće rečeno – hipertenzije.

 

Smatra se da neko boluje od hipertenzije kada u tri odvojena merenja ima pritisak iznad 140/90mmHg.


 

Hipertenzija (HTA) kao zdravstveni problem aktuelan je poslednjih hiljadu godina, pre toga ova bolest je bila ekstremno retka. Pošto je naš genetički materijal prilično stabilan vekovima unazad logika nam nalaže da treba da tragamo za uzročnicima u okolini.

 

 

Šta se to tako značajno promenilo u ljudskim navikama, ishrani, načinu života, životnoj sredini...
 

 

U Srbiji po proceni Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ oko 47% odraslog stanovništva ima hipertenziju. Nešto više oboljevaju muškarci ali se broj izjednačava kada žene uđu u menopauzu (jer prestaje zaštitno dejstvo estrogena).

 

Polovina obolelih nije svesna da ima visok pritisak jer to nije bolest koja boli, bar ne u početku ali njene posledice su često veoma bolne i fatalne. Od onih koji znaju da imaju visok pritisak, samo polovina se leči.

 

Zato nije neobično što je Srbija na vodećem mestu po stopi umiranja od srčanih bolesti, koje vrlo često nastaju kao posledica dugogodišnje hipertenzije na koju domaćin nije obratio pažnju.

Ono što lekari ponavljaju je, da je 90% dijagnostikovane hipertenzije nepoznatog uzroka, a da kod svega 10% možemo utvrditi uzrok (bolesti bubrega, stenoza renalne arterije, feohromocitom, Kušingov sindrom, hipertireoza itd.).

 

Tako veliki napori se ulažu, toliko puno novca odlazi na istraživanja...ali ne uzroka bolesti, već novih lekova! Tako rasprostranjena bolest mora imati i širok spektar lekova, zar ne? Kakvo plodno tlo za industriju.


 

 

 

Lekari sve ređe u praksi sreću hipertenziju kao izolovanu bolest, a mnogo je češća udruženost sa insulinskom rezistencijom, dislipidemijom (visoke masnoće u krvi) i abdominalnom gojaznošću. Danas o ovim udruženim faktorima govorimo kao o Metaboličkom sindromu koji se smatra pretečom dijabetesa tip2. Naravno, povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara je zagarantovan. Da, to je ono što odnosi ljude u zemljama u razvoju...Uzrok hipertenzije je povećana količina tečnosti i soli u krvotoku udružena sa otvrdnućem arterija – aterosklerozom.

 

 

 

O aterosklerozi sam govorila ovde.

Šta dovodi do zadržavanja tečnosti i soli u krvotoku, pitanje je sad?

 

Ako nađemo odgovor pronašli smo i rešenje problema.

Poznato vam je da nemaju samo gojazni problem sa visokim pritiskom, to mogu biti i sasvim normalno uhranjeni ljudi pa i sportisti. Često, čujemo da lekari kada dijagnostikuju hipertenziju obično prvo preporučuju da se skine višak kilograma, da se koriguje ishrana i način života. To su takozvane nefarmakološke mere lečenja hipertenzije.

 

Još samo kada bi bile i efikasne...

 

 

Zašto nisu, pitate se i da li su oboleli od hipertenzije osuđeni da do kraja života piju lekove?

 

Naravno da nisu. Ali prvo moramo da promenimo mišljenje o tome šta se danas preporučuje kao zdrav život i zdrava ishrana.

Naravno, da sam prvo pročitala Vodič dobre prakse za lečenje hipertenzije, izadate od strane Ministarstva zdravlja (kao smernice lekarima opšte prakse), kako da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (domovima zdravlja) leče hipertenziju.

 

 

 

Kako da leče svakog drugog pacijenta koji im uđe u ordinaciju?

 


Dakle, prvo o nefarmakološkim merama:

1. Smanjenje telesne težine gde se preporučuje BMI 18.5-24.9 (normalna uhranjenost) - 5-20mmHg

2. Pridržvanje DASH dijete (Dietary Approaches to Stop Hipertension) - 8-14mmHg
Napomena: dijeta bogata ugljenim hidratima

3. Ograničen unos soli (6g soli na dan ili 2.4g natrijuma) - 2-8mmHg

4. Fizička aktivnost (30 minuta svaki dan) - 4-9mmHg

5. Ograničen unos alkohola - 2-4mmHg

*(prikazane su vrednosti očekivanog prosečnog sniženja sistolnog pritiska)

Ok, sad da vidimo zašto su ove nefarmakološke mere neefikasne i zašto svi kasnije ili pre moraju da pređu na lekove koje naravno treba da piju do kraja života. Čekajte,