Svinjska mast je zdrava I ponovo je u modi!

January 22, 2019

 

 

Neko kaže - svinjska mast, a vi čujete – srčani udar, šlog, zapušena arterija, smrt...

Tako su nam pričali, a mi smo se svojski potrudili da sve dobro naučimo i primenimo u svakodnevnom životu.

 

Izbacite svinjsku mast, ona je opasna za zdravlje, koristite suncokretovo ulje, ono je zdravije?!

 

Tako su rekli, a mi smo im poverovali... Bez i jedne naučne studije koja dokazuje štetnost konzumiranja svinjske masti, a lekovitost rafinisanog, biljnog ulja u ishrani. 

Vremenom, kako su trajale besomučne kampanje protiv zasićenih masti većina je iz svoje kuhinje izbacila kantice za čuvanje masti i zamenila ih plastičnim bocama sa rafinisanim, biljnim uljem. Naravno, svi su se nadali da ćemo od tada pa nadalje biti oslobođeni bolesti koje donosi „opasna“ svinjska mast – srčanog udara, šloga, ateroskleroze, loše cirkulacije, reume, demencije itd. 

Svi znamo šta nam se desilo... 

Svakog dana umiremo „kao muve“ baš od gore pomenutih bolesti, a skoro niko više ne jede svinjsku mast! Bio je star i bolestan, to se podrazumeva, a nekada nije bilo tako. Danas, bolest uzimamo kao nešto prirodno, što ide sa godinama. 

Kada neko sa svojih dvadeset godina ode kod lekara i žali se na bol u kolenu na primer, lekar će se potruditi da detaljno ispita šta se dešava i potražiće najbolju terapiju u rešavanju problema. Kad imate više od četrdeset i odete kod lekara sa istim problemom, šta će vam najčešće reći? To ide sa godinama! Dobićete neku antireumatsku mast i eventualno „lek“ koji će da prikrije bolove.

 

Ako pitate da li će vam biti bolje, lekar ako je iskren rećiće – ne. Odete kući, uplašeni, zbunjeni... Pomirite se sa tim da vas boli jer lekar vam je reko da to tako treba (jer starite)! Vi sa užasom pomišljate da ćete verovatno do kraja života trpeti bol jer sada ste ušli u te godine... Kakav osećaj? 

Onda onako gladni odete da napravite „zdrav“ obrok za sebe jer sada morate više da vodite računa o zdravoj ishrani... Napravićete obrok na biljnom ulju jer vam je lekar savetovao da izbegavate „masnoće“, isti onaj koji vam je rekao da vam nema pomoći. 


 

 

 

Vreme je da okrenemo novi list i da se vratimo na staro, kako su nas naše bake nekada hranile

Kako su se ljudi hranili pre industrijske i poljoprivredne revolucije? 

Kako smo se hranili pre nego što smo postali toliko zbunjeni šta treba da jedemo? 

Jeli smo prirodnu, zdravu hranu koja se uglavnom pripremala na svinjskoj masti jer je bila lako dostupna, zdrava i jeftina. Svinjsku mast svako sebi može da obezbedi ako živi u prirodnim uslovima kako su nekada živeli naši stari, rafinisano, biljno ulje – ne! 


Zašto treba da vratimo svinjsku mast u ishranu? 

Mast se dobija topljenjem masnog tkiva, sala i oporaka svinja. Svinjska mast se stavlja u promet kao domaća svinjska mast i svinjska mast.

 

Da vidimo u čemu je razlika? 

Domaća svinjska mast se dobija suvim postupkom topljenja masnog tkiva. Mora biti bele boje ili slabo žućkaste do sive nijanse, a ukus i miris na sveže čvarke. Glatke konzistencije. Po mom mišljenju i ukusu – to je prava svinjska mast. 

Svinjska mast se dobija vlažnim postupkom, bele je boje, ima miris na kuvano svinjsko meso. Glatke ili zrnaste konzistencije. Možda bolja varijanta za one koji ne vole miris čvaraka.


 

Kako se dobija svinjska mast i čvarci pogledajte ovde.

Bilo bi lepo kada bi uvek u marketima nailazili na ove dve vrste svinjske masti, pa birate po želji i ukusu ali ne... Naravno da industrija hrane mora da umeša svoje prste. Svinjska mast kao i svaka prirodna i prava hrana podložna je kvarenju ako se ne čuva na pravilan način. Da bi se to izbego pribegava se obradi svinjske masti kao što je hidrogenizacija, izbeljivanje, dezodorisanje, dodavanje antioksidanasa (BHT) i emulgatora. Ko bi rekao da još uvek govorimo o hrani, a ne o nekom kozmetičkom proizvodu?! 

Mora da nam pređe u naviku da čitamo deklaracije proizvoda.

 

Sastav: svinjska mast, eventualno so i ništa više. Da bi povećali šansu da nađemo pravu svinjsku mast treba da obiđemo više manjih mesara i pijaca na kojima postoji uređen deo gde se prodaju mesni proizvodi i mast jer u lancima supermarekta teško da ćete je naći. Srećni su oni koji imaju kontakt sa selom ili koji sami mogu da naprave domaću svinjsku mast.

 


      Svinje su superheroji u stvaranju vitamina D! 

 </