Bulletproof Coffee za savršen početak dana

May 31, 2019

 

 *Za one koji poznaju principe LCHF ishrane. 

Za one koji žele da saznaju šta je LCHF ishrana, pogledajte ovde

Ako nemate mnogo vremena za doručak, a i dalje planirate da ostanete u ketozi probajte da dan započente Bulletproof kafom. Ovaj napitak je odličan početak dana i može s vremena na vreme, da zameni jutarnji obrok i da se postara da i dalje ostanete u željenoj ketozi. 

Bulletproof kafa je samo unapređena verzija vaše šolje zadovoljstva. Zdrave masti se mešaju sa kafom, što predstavlja zadovoljavajući unos energije koji vam je potreban da lepo počnete novi dan.

 

Šolja ovakve kafe ima oko 75% masti i pravi se uglavnom od tri osnovna sastojka: 

maslaca 

kokosovog ulja 

kafe (poželjno organske) Zdravstvene predosti Bulletproof kafe: 

- pomaže da se ostane u ketozi 

- ubrzava razgradnju masnog tkiva 

- promoviše očuvanje i rast mišićne mase 

- jača mentalni fokus 

- povećava koncentraciju 
         Kako se pravi savršena Bulletproof kafa? 

 

 

Osnovni recept 

1 kašika maslaca 

2 kašike kokosovog ulja 

1 šolja sveže, tople kafe (esspreso, french press…) 

po želji mogu se dodati začini ili prirodni zaslađivač 

U blender stavite vruću vodu i uključite ga. Voda pomaže da se zidovi blendera zagreju. Onda prospete vodu i dodate kafu, maslac i kokosovo ulje. Naravno, možete koristiti i štapni mikser. Na kraju dodate po ukusu začine: cimet, crnu čokoladu, vanilu, đumbir sa ili bez zaslađivača. Ostavite da blender radi oko 1 minut, sve dok se na površini ne pojavi bogata pena kao kod lattea.


 

Najčešće greške: 

- Nisu sve kafe iste. Kafa često može biti kontaminirana mikotoksinima što može uticati na vaše zdravlje. Zato bi bilo odlično kada bi nabavili organsku kafu. 

- Maslac je najbolje koristiti samo od mleka domaći krava koje slobodno pasu travu. U najavi nemoguća misija ali vredi pokušati. Maslac životinja koje se hrane žitaricama ima lošiji sastav i ukus. Ne koristite zamene za maslac kao što je margarin! O štetnosti margarina čitajte ovde

- Sam maslac nema toliko energetski značaj ali kada se pomeša sa kokosovim uljem koje je izuzetno bogato masnim kiselinama srednjeg lanca onda se promoviše unos velike količine najkvalitetnije nutritivne energije. 

- Ne koristite ovu vrstu kafe kao stalnu zamenu za obrok već samo povremeno jer možete biti u gubitku nekih esencijalnih hranjljivih materija. 

 

 

- Ako mešate žicom za mućenje nikada nećete dobiti željeni rezultat jer se neće desiti proces emulgovanja. Morate koristiti blender ili štapni mikser. U suprotnom ne dobija se isti ukus niti kremasta tekstura. Mućenje treba da traje oko 1 minut. 

- Ako morate zasladite ali nekim prirodnim zaslađivačem kao što je stevija pogledajte ovde, eritritol i sl. Apsolutno je nedopustivo da se trujete veštačkim zaslađivačima.

 

 


Bulletproof Coffee Fasting – povremeno gladovanje sa kafom