Šta morate znati o dijabetesu u trudnoći - gestacionom dijabetesu

November 8, 2017

 

 

 Ima više definicija gestacijskog dijabetesa, a najjednostavnija bi bila da je to tip dijabetesa koji se razvija u trudnoći i prolazi posle porođaja (bar privremeno).

 

Dakle, smatra se da takve žene pre trudnoće nisu imale dijabetes 1 i 2 ili predijabetes (insulinsku rezistenciju).

 

Drugi naziv za gestacijski dijabetes je netolerancija ugljenih hidrata u trudnoći. Važno je zapamtiti ovaj drugi naziv, videćete zašto.

 

Gestacijski dijabetes predstavlja najčešću komplikaciju u trudnoći jer pogađa svaku 5-7 trudnu ženu. Nekada nije bilo tako. Kao i sve druge vrste dijabetesa i gestacijski dijabetes je sve češći, pa je stopa oboljevanja od 1989. godine do 2004. godine porasla za 122%!

 

Ovi podaci nam sugerišu da ipak gestacijski dijabetes nije fenomen vezan samo za hormone u trudnoći i insulinsku rezistenciju. Velika verovatnoća je da takve žene jednostavno nisu znale za svoju insulinsku rezistenciju pre nego što su ostale trudne, pa je predijabetes tek dijagnostikovan u trudnoći.

 

Češće se javlja kod starijih žena, koje u porodici imaju dijabetes i koje su gojazne. Moram odmah da naglasim, da mršavost pre trudnoće nije garancija da u toku trudnoće žena neće razviti dijabetes.

 

Ako žena dobije u jednoj trudnoći gestacijski dijabetes, velika je verovatnoća da će se ponoviti i u sledećoj i da će u kasnijem životu ( u proseku oko 5. godina od trudnoće) oboleti od dijabetesa tip 2.

 

Majka, takođe ima i povećanu sklonost kao razvoju preeklamsije u trudnoći i hipertenzije u kasnijem životu. Da ne spominjemo koliko je ženi sa izraženom insulinskom rezistencijom teško da skine višak kilograma posle trudnoće i koliko često takve žene posle porođaja samo nastavljaju da se goje!

 

Gestacioni dijabetes je tehnički rečeno – intolerancija na ugljene hidrate izazvana pojačanom insulinskom rezistencijom u trudnoći.

 

Sve žene doživljavaju neki stepen insulinske rezistencije u trudnoći jer se metabolizam menja i omogućava da glukoza odlazi kao hrana za bebu. Sa biološke perspektive ova otpornost omogućava bebi da preživi u slučaju da majka gladuje kratko vreme.

 

Gestacioni dijabetes se obično razvija u drugom i trećem trimestru, kada su hormoni placente i insulinska rezistencija na samom vrhuncu. Između 24-28 nedelje trudnoće.

 

Nova istraživanja sugerišu da nije neophodno da se čeka 24 nedelja da bi se žena poslala na OGTT test, da bi se utvrdilo da li ima ili ne insulinsku rezistenciju i sklonost ka razvoju gestacionog dijabetesa.

 

U prvom trimestru analiza HbA1c (glikoliziranog hemoglobina) u krvi može sa 98.4% tačnosti da predvidi pojavu gestacijskog dijabetesa, ako HbA1c prelazi vrednost 5.9%.

 

 

Komplikacije koje se javljaju kao posledica gestacijskog dijabetesa:

 

  • spontani pobačaj

  • prevremeni porođaj (Carski rez)

  • malformacije (visoka glukoza u krvi majke je teratogena za plod)

  • hiperplazija fetalnog pankreasa uz akumulaciju sala oko trbuha – „fetalno programiranje“ za razvoj gojaznosti i dijabetesa 2 tokom života

  • makrosmija (najčešći poremećaj) – krupno dete sa velikom porođajnom težinom (onemogućen je normalan porođaj). Samo se zapitajte šta bi bilo sa majkom i detetom da ne postoje metode kao što je Carski rez?

  • hipoglikemija bebe po rođenju (može biti opasno po život)

  • mrtvorođenost