Šta je psilijum?

January 20, 2020

 

 

 

Psilijum (Plantago ovata) je opna seme indijske bokvice. Raste u Indiji, gde je vekovima koriste kao lekovitu biljku ali I u svakodnevnoj ishrani. Oko 85% svetskog tržišta psilijuma, snabdeva Indija. Popularizaciji psilijuma doprineo je pre svega bezglutenski, LCHF način ishrane. 

Po čemi je psilijum specifičan? 


Psilijum u kontaktu sa vodom povećava svoju zapreminu do 30 puta! Ovu osobinu poseduje jer je u pitanju biljka koja raste u nepovoljnim klimatskim uslovima gde ima malo padavina. Opna semena bokvice ima sposobnost da vezuje I čuva vodu, što omogućava preživljavanje semena u periodu bez padavina.


 

Zašto se psilijum koristi kao laksativ? 
Opna semena bokvice sadrži 35% rastvorljivih i 65% nerastvorljivih vlakana što psilijum čini “bogom danu” namirnicu u svakodnevnoj ishrani siromašnu biljnim vlaknima. 

Kada psilijum dođe u kontak sa vodom pravi se sluzava materija koja pre svega daje vlažnost i povećava količinu fekalnih materija i zato je idealni laksativ. Nema mogućnosti navikavanja creva (lenja creva), grčeva i ostalih negativnih efekata koji se javljaju kod uobičajenih laksativa. Laksativni efekat nastupa posle 12-24h. 
Psilijum je specifičan što može da se koristi kao laksativ ali I u terapiji dijareje jer vezuje višak vode iz creva. 


Medicinske indikacije za korišćenje psilijuma: 


1. Opsipacija 
2. Dijareja I iritabilni kolon 
3. Fekalna inkontinencija 
4. Hemoroidi 
5. Povećava osećaj sitosti (pomaže kod gubitka kilograma) 
6. Hiperlipidemija - snižava LDL 
7. Dijabetes melitus – redukuje postprandijalni pad šećera 

Doziranje psilijuma kao laksativa, za odrasle i decu stariju od 12 godina: jedna supena kašika ljuskica se pomeša sa 250ml vode ili soka i odmah se pije (pre nego što se napravi gel). Dva do tri puta na dan. 
Za decu koja su mlađa od 12 godina treba koristiti pola doze za odrasle. Ne preporučuje se za mlađe od 6 godina. Poželjno je da se uvek popije i još jedna čaša čiste vode, jer psilijum jako bubri i može da izazove dehidrataciju ako nema dovoljno vode u telu. 

Interakcije psilijuma sa lekovima? 


Ako se koriste još neki lekovi, psilijum treba piti 2h pre lekova jer se remeti apsorpcija leka. Naravno, ova tvrdnja se odnosi samo ako psilijum pijete kao laksativ. Nema negativnih efekata psilijum, ako se koristi za pravljenje LCHF testa I peciva jer se koriste minimalne količine. 

Negativni efekti psilijuma kada se pije kao laksativ?

 
Može doći do gušenja ako se psilijum ne poroguta kako treba zato ga ne koriste oni koji imaju problem sa guranjem i mala deca. Generalna preporuka je da se psilijum pije sa puno tečnosti. Alegije su moguće ali veoma retke. Moguć je prolazni osećaj nadutosti. 
Psilijum nema nikakva negativna dejstva ako se koristi za pravljenje LCHF peciva.


 

Zašto psilijum treba koristiti u ishrani? 


Zato što je odličan izvor biljnih vlakana koja su nam neophodna u svakodnevnoj ishrani. 
Zato što uz pomoć psilijuma možemo da pravimo LCHF peciva I hleb, koja često ljudima nedostaju kada su na režimu Masne dijete (LCHF ishrane). Psilijum upija višak tečnosti I daje elastičnu strukturnu LCHF testima koja se dobijaju od bezglutenskog brašna. 
Koristi se u malim količinama, u proseku po testu, od pola kašičice do jedna supena kašika.


 

 

                 LCHF hleb bez psilijuma I sa psilijumom
                           (mygluten-freetable.com) 

 

 

 

U kom obliku se psilijum pojavljuje na tržištu? 


U obliku celih ljuskica I praha. Najviše se koriste ljuskice I u re