Šta je LCHF - Low Carb ishrana?

June 9, 2016

Low Carb High Fat – u slobodnom prevodu, LCHF je ishrana siromašna ugljenim hidratima, a bogata dobrim masnoćama.

 

Low carb ishrana je specifična po tome što promoviše prirodan način ishrane, onakav kakav je postojao stolećima unazad pre industrijske I poljoprivredne revolucije. Ima dosta sličnosti sa Paleo I Keto dijetom, s' tim što se u Paleo ishrani jede više proteina životinjskog porekla i nema mlečnih proizvoda, dok je Keto ishrana pretežno zasnovana na masnoćama, pa prestavlja ekstermni vid low carb ishrane.

 

 

 

 

Poljoprivredna revolucija koja je nastala pre oko 10 hiljada godina donela je čovečanstvu novu hranu – žitarice.

 

Ljudi koji su do tada bili lovci I sakupljači počeli su da se hrane na drugačiji način koji je doneo ekspanziju stanovništva ali I nove do tada neviđene bolesti (one koje danas nazivamo bolestima modernog sveta). Lovci I sakupljači više nisu bili tako otporni I kao poljoprivrednici imali su kraći životni vek.

 

Ono što treba da nam bude na umu je da smo mi I dalje genetski predodređeni da budemo lovci I sakupljači, a na tim osnovnim principima ishrane se bazira I LCHF ishrana.

 

 

Vreme u kome preovladavaju žitarice u ljudskoj ishrani je samo treptaj oka u odnosu na to koliko Homo sapiens postoji na planeti Zemlji (oko 100.000 godina).

 

 

U svetskoj naučnoj javnosti već nekoliko godina unazad, intezivno se govori o ovakvom načinu ishrane I kakve beneficije donosi za naše zdravlje ali uprkos tome, do nas vrlo teško dolaze nove informacije. Mi se I dalje hranimo onako kako nam je to predloženo od strane “stručnjaka” početkom sedamdesetih godina prošlog veka (veliki unos ugljenih hidrata, žitarica pre svega) I nikako da povežemo da takav način ishrane dopinosi tome da smo bolesniji više nego ikada!

 

Velika odgovornost leži na zdravstvenim radnicima i pored ostalog želja mi je da probudim uspvanu stručnu javnost u našoj zemlji...

 

 

 

Princip na kome se zasniva LCHF ishrana je vrlo jednostavan –

 

potrebno je smanjiti unos ugljenih hidrata koji je u današnjoj ishrani izuzeno visok (hleb, peciva, testenine, krompir, pirinač, slatkiši itd.), a povečati unos dobrih masti (životinjske masti, jaja, riba, meso, koštunjavi plodovi itd.).

 

 

Često se na low carb ishranu gleda kao na visoko proteinsku, što je samo jedna zabluda.

 

LCHF je visoko masni tip ishrane! Mnogima prvo što pada na pamet je srčani udar, kada kažemo – masti u hrani ali važno je podvići da je LCHF veoma zdrav režim ishrane, zasnovan na naučnim dokazima o blagodetima za ljudsko zdravlje!

 

 

Da li ste čuli da je ikada jedan tip ishrane naučno potvrđen?

 

Hrono – ne, Mediternaska  - ne (zasnovana na lažiranoj studiji), Vegetarijanska – ne, da ostale I ne pominjemo.

 

 

Osnovne grupe namirnica u low carb: povrće koje raste iznad zemlje, sve vrste mesa, iznutrica, divljači, jaja, masni mlečni proizvodi, riba I morski plodovi, pečurke, koštunjavo voće, maslinovo, kokosovog ulje, svinjska mast itd.

 

Treba samo da se vratimo korenima I prirodnoj ishrani, onoj kojoj smo genetički predodređeni I kojoj iskonski težimo.

 

 

<