Šta je Carb Back-Loading (Bodybuilding & Fitness)

September 21, 2017

Da li je suviše dobro da bi bilo istina?

 

 

U isto vreme gube se masti, dobijaju mišići,

a može da se jede i ovo...

 

 

 

Pitali ste i evo odgovora – šta je to Carb Back-Loading i kakve veze ima sa LCHF ishranom?

 

 

Prvo primećujete goropadan naziv koji nema smisla da se prevodi, pa ću kroz tekst koristiti skraćenicu CBL.

 

Pre nego što se upustumo u priču o Carb Back – Loading-u treba da se setimo da svako od nas ima svoj put. Ako nešto radi za mene ne znači da će raditi i za tebe. Jednostavno, moramo da probamo više stvari jer je to jedini način da znamo koji je naš najbolji put.

 

 

Napomena: CBL nije za početnike u bodybuilding-u i fitness-u, već za one koji su na srednjem i visokom nivou vežbanja i koji su manje-više preležali sve one „dečije bolesti“ koje se javljaju na samom početku.

 

 

Ovo nije tema koja lako može da se shvati brzim pretraživanjem neta. Potrebno je uložiti malo mentalnog napora da se shvati koncept ali kada se to desi primena u praksi je laka i lepa sa izuzetnim dostignućima.

 

 

 

                                                 John Kiefer

 

Koncept CBL-a je osmislio John Kiefer 2008. godine - istraživač, ekspert za sportsku ishranu, magistar matematike i fizike i sam bodybuilder i autor knjige - Carb Back Loading.

 

On je postao svetski poznat po osmišljavanju ovog neuobičajenog načina ishrane, za sportiste koji se ozbiljno bave bodybuilding-om i fitness-om. Kad god čujete da je nešto revolucionarno i novo obično treba da se zapitate da li je neko nekada već govorio o tome (samo bez medijske pažnje).

 

Malo istraživanja i... Vola!

 

Naravno, da Kiefer nije izmislio „rupu na saksiji“, samo je uobličio jednu ideju i upakovao je tako da mu je ta ideja donela lepu finansijsku korist. Ok, pametan čovek.

 

Ali ne bi bilo uredu ako ne pomenemo i autora knjige - Anabolička dijeta (1995.) dr Mauro DiPasquale koji je govorio o vrlo sličnom konceptu, takođe zasnovanom na naučnim dokazima kao i CBL. Čim je nešto naučno dokazano to zaokuplja moju pažnju jer samo tako možemo da se spasimo od „rekla-kazala“ i „babskih saveta“.

 

Zato evo priče o CBL koju je fantastično objasnio Seam Hyson (direktor treninga Muscle&Fitness i Man´s Fitness magazina) za sajt http://www.schwarzenegger.com.