Prebiotik i probiotik – u čemu je razlika?

November 25, 2019

 

 

Kako se kaže – prebiotik ili probiotik? 😊

 

Tačno je da postoje i prebiotici i probiotici, a sad ćemo da vidimo u čemu je razlika.

 

 

Verovatno ste čuli za važnost probiotika, dobrih bakterija koje pomažu u održavanju ravnoteže creva i celokupnog zdravlja. Toliko toga je napisano na tu temu, da se nećemo posebno osvrtati na tu dobru crevnu floru...

 

Danas ćemo više govoriti o tome šta je to prebiotska hrana?

 

Prebiotici su zapravo nesvarljiva biljna vlakna, koja hrane vaše dobre crevne bakterije, što je ključno za balans čitavog organizma. Probiotici i prebiotici zajedno rade na stvaranju ravnoteže u crevima i podržavaju zdravlje celog tela, najkraće rečeno.

 

 

Creva utiču na svaki deo vašeg tela, od varenja do imunog sistema, kože, mozga, hormona, pa čak i raspoloženja.

 

Da li znate da u jednoj klinici u Japanu leče ljude od depresije, gde prvih nedelju dana jedina terapija je svakodnevno klistiranje i izbacivanje otpadnih materija iz tela. Imaju zavidne i značajne rezultate u radu, toliko da su predmet novih istraživanja na polju psihijatrije. Dakle, veoma je važno da vodimo računa o tome šta jedemo i kakva nam je probava.

 

 

 

Zašto su prebiotici važni?

 

Budući da vaše telo ne može u potpunosti razgraditi prebiotike, ova jedinjenja prolaze kroz gornji deo vašeg gastrointestinalnog trakta nesvarena. Dok prolaze kroz tanko crevo do debelog creva, dešava se proces fermentacije vlakana, zahvaljujući radu crevih bakterija.

 

Ovaj proces fermentacije hrane, pomaže bakterijama da proizvode esencijalne hranjive materije, uključujući masne kiseline kratkog lanca kao što su butirat, acetat i propionat, koje neguju vaš probavni sistem.

 

 

Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

 

Prebiotici su jedinjenja koja podležu procesu fermentacije pomoću korisnih bakterija u vašim crevima. Dok su probiotici živi mikroorganizmi - dobre bakterije, koji održavaju crevu floru uravnoteženom i pružaju vam zdravstvene koristi uključujući: podršku imunološkom i probavnom sistemu i optimalnu funkciju mozga.

 

 

Prebiotici hrane vaš probiotik!

 

 

 

 

Prednosti prebiotika

 

POBOLJŠANJE VARENJA

 

Varenje nije sve ali je odličan pokazatelj opšteg zdravlja. Ako se stvari odvijaju nesmetano, možete proceniti koja hrana najbolje radi za vas, a koja hrana ne. Probiotici poboljšavaju sluznicu creva, čineći ih manje ranjivom na invazije loših bakterija.

 

 

POVRATITE SVOJ IMUNI SISTEM

 

Bez čvrste kolonije bakterija u crevima, sigurno ćemo se susresti sa nekim zdravstvenim problemima. Epitelno tkivo koje štiti creva, zavisi od aktivnosti dobrih crevnih bakterija, tako da kada ovih bakterija nema u dovoljnoj količini, patogene bakterije će se raširiti po sluznici creva i njhov broj će se povećati.

 

Važno je naglasiti da vam neće mnogo pomoći ako uzimate supmenete probiotika, a da pri tome ne promenite ishranu. Ishranu koja će biti bogata prebioticima, tačnije nesvarljivim biljnim vlaknima. Ako u hrani nema dovoljno nesvarljivih biljnih vlakana, probiotik koji pijete će samo „protrčati“ kroz vaša creva, umesto da se kolonizuje i „zapati“ na vašoj crevnoj sluznici.

 

 

BOLJE HORMONALNO ZDRAVLJE

 

Zapamtite dobro, da je hormonska ravnoteža veoma osetljiva na stres. Danas smo svi izloženi hroničnom stresu, pa ne čudi činjenica što tako mnogo ljudi pati od hormonskih poremećaja.

Hroničan stres pustoši i hormonsku i hemijsku ravnotežu u vašem telu.

 

Konzumiranje prebiotika čini ljude manje reaktivnim na stres. Prebiotici u hrani u suštini, deluju kao adaptogena jedinjenja, čineći nas otpornijim na stres jer utiču i na oslobađanje kortizola.

 

 

JAČE KOSTI

 

S' obzirom da se bioraspoloživost mnogih vitamina i minerala povećava uz konzumiranje prebiotika, naše kosti mogu imati koristi od dodatne doze kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Prebiotici mogu pomoći u sprečavanju osteoporoze, povećavaju gustinu kostiju i održavaju vaš kostur jakim. Ova pozitivna strana prebiotika se odnosi na bilo koji nedostatak minerala u telu.

 

 

PROMOVIŠU GUBITAK TEŽINE

 

Unos prebiotika i dobro zdravlje creva povezani su sa povećanom sitošću, stabilnijim nivoom šećera u krvi i e