Prebiotik i probiotik – u čemu je razlika?

November 25, 2019

 

 

Kako se kaže – prebiotik ili probiotik? 😊

 

Tačno je da postoje i prebiotici i probiotici, a sad ćemo da vidimo u čemu je razlika.

 

 

Verovatno ste čuli za važnost probiotika, dobrih bakterija koje pomažu u održavanju ravnoteže creva i celokupnog zdravlja. Toliko toga je napisano na tu temu, da se nećemo posebno osvrtati na tu dobru crevnu floru...

 

Danas ćemo više govoriti o tome šta je to prebiotska hrana?

 

Prebiotici su zapravo nesvarljiva biljna vlakna, koja hrane vaše dobre crevne bakterije, što je ključno za balans čitavog organizma. Probiotici i prebiotici zajedno rade na stvaranju ravnoteže u crevima i podržavaju zdravlje celog tela, najkraće rečeno.

 

 

Creva utiču na svaki deo vašeg tela, od varenja do imunog sistema, kože, mozga, hormona, pa čak i raspoloženja.

 

Da li znate da u jednoj klinici u Japanu leče ljude od depresije, gde prvih nedelju dana jedina terapija je svakodnevno klistiranje i izbacivanje otpadnih materija iz tela. Imaju zavidne i značajne rezultate u radu, toliko da su predmet novih istraživanja na polju psihijatrije. Dakle, veoma je važno da vodimo računa o tome šta jedemo i kakva nam je probava.

 

 

 

Zašto su prebiotici važni?

 

Budući da vaše telo ne može u potpunosti razgraditi prebiotike, ova jedinjenja prolaze kroz gornji deo vašeg gastrointestinalnog trakta nesvarena. Dok prolaze kroz tanko crevo do debelog creva, dešava se proces fermentacije vlakana, zahvaljujući radu crevih bakterija.

 

Ovaj proces fermentacije hrane, pomaže bakterijama da proizvode esencijalne hranjive materije, uključujući masne kiseline kratkog lanca kao što su butirat, acetat i propionat, koje neguju vaš probavni sistem.

 

 

Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

 

Prebiotici su jedinjenja koja podležu procesu fermentacije pomoću korisnih bakterija u vašim crevima. Dok su probiotici živi mikroorganizmi - dobre bakterije, koji održavaju crevu floru uravnoteženom i pružaju vam zdravstvene koristi uključujući: podršku imunološkom i probavnom sistemu i optimalnu funkciju mozga.

 

 

Prebiotici hrane vaš probiotik!

 

 

 

 

Prednosti prebiotika

 

POBOLJŠANJE VARENJA

 

Varenje nije sve ali je odličan pokazatelj opšteg zdravlja. Ako se stvari odvijaju nesmetano, možete proceniti koja hrana najbolje radi za vas, a koja hrana ne. Probiotici poboljšavaju sluznicu creva, čineći ih manje ranjivom na invazije loših bakterija.

 

 

POVRATITE SVOJ IMUNI SISTEM