Amerika se više ne boji holesterola -promenjene smernice o ishrani!

March 10, 2019

Novinar CNN-a Ben Tinker (supervizor CNN Healtha) u februaru 2015. godine, objavio je naslov u Washington Postu – „Vlada SAD-a je spremna da povuče dugotrajna upozorenja o holesterolu“.

                                           

                                                                           

                            Ben Tinker supervizor CNN Healtha

 

 

Svakih pet godina HHS (Department of Health and Human Service) i Ministarstvo poljoprivrede USA (USDA) izdaje „Dijetetske smernice za Amerikance“.

 

To je federalna publikacija koja ima dalekosežne posledice na ono što jedemo. Smernice utiču na sve od toga kako se kampanje oglašavaju do školskog ručka vašeg deteta. Savete prate svi lekari i nutricionisti u zemlji.

 

Preporuke iz 2010. godine imale su tri glavna cilja:

  • Balans kalorija sa fizičkom aktivnošću, radi upravljanja telesnom težinom

  • Konzumiranje više namirnica sa nutririvnom vrednošću – voće, povrće, žitarice od celog zrna, mlečine proizvode sa malo mlečne masti, morske plodove i ribu.

  • Konzumiranje manje soli (natrijuma), zasićenih masti, trans masti, holesterola, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

 

Prema rečim dr Marion Nestle, autorke knjige Food Politics, kao bivši predsedavajući Odeljenja za ishranu na Univerzitetu u New Yorku (koja je dugo godina kao saradnik pomagala da se izrađuju vodiči za ishranu koje preporučuje vlada USA) kaže:„U pitanju je mnogo novca u vezi sa ovim uputstvima. Nikada se ne sme reći da se jede manje mesa ili žitarica, to USDA (Ministrastvo poljoprivrede USA) nikada ne bi dozvolilo“.

 

 

                 dr Marion Nestle autorka knjige Food Politics

 

 

 

U poslednjoj reviziji preporuka, na strani 7 piše – „Holesterol se ne smatra nutritivnom zabrinutošću, zbog prekomerne potrošnje“. Na strani 91 je dodatno objašnjenje na 572 strane naučnog izveštaja.

 

Iz vodiča 2015. godine – prethodne smernice preporučuju da unos holesterola bude organičen na 300mg/dan.

 

Napomena: Stare preporuke više ne važe, zato što dostupni dokazi potkrepljuju tvrdnju da ne postoji značajna povezanost između potrošnje holesterola u ishrani i nivoa serumskog (krvnog) holesterola.

 

Na osnovu izveštaja AHA/ACC (American Heart Association and American College of Cardiology) –„Holesterol nije nutrijent oko koga trebamo biti zabrinuti!“

 

 

Ovo je tektonski pomak u pogledu preporuka koju hranu jedemo. Holesterol je bio istaknuti deo upozorenja i smernica o ishrani skoro više od pola veka!

 

 

Dr Steven Nissen za CNN je izjavio –„Kada smo ograničili unos zasićenih masti u ishrani i holesterola pomerili smo Amerikance iz dobro uravnotežene ishrane u ishranu bogatu šećerima, što je učinilo da ljudi više jedu i postanu gojazni“.

 

Prema dr Nissenu samo 15% holesterola potiče od onoga što jedemo. Ostalih 85% potiče iz naše jetre.