Pogrešna ishrana za lečenje hipertenzije - DASH dijeta

January 20, 2017

 

Nekada sam se i ja kao većina lekara slepo držala saveta koje smo dobijali iz Vodiča dobre prakse našeg Ministarstva zdravlja. Ko je pomišljao da dovodi u sumnju da su oni pogrešni, i da su vodiči u ćorsokak, a ne vodiči koji će vam pomoći da svoje pacijente lečite i izlečite.

 

Danas se od lekara sve manje očekuje da nešto izleče, svi se nekako mire sa činjenicom da ima mnogo modernih bolesti koje se leče do kraja života. Kako to besmisleno zvuči...

Uglavnom, u Vodiču za hipertenziju kao pravilna ishrana se preporučuje tz. DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

 

Dijeta se odnosi na one sa prehipertenzijom (120/80-139/90mmHg) i hipertenzijom (preko 140/90mmHg). Pored ove dijete naravno navodi se važnost smanjenja unosa soli u ishrani.

 

Kažu da uz ovu dijetu sistolni pritisak može da padne za čak 14mmHg. Vau?!

 

 

 

 


Zdrave osobe treba po njima da unose oko 5-6g soli na dan (jedna kafena kašičica) ili 2,6g natrijuma/dan. Dok oboleli od hipertenzije, hroničnih bolesti bubrega, dijabetesa i osobe koje su starije od 51 godinu treba da unose pola kafene kašičice soli na dan (oko 1,5g natrijuma).

 

Videćemo da je priča o soli još samo jedan mit zasnovan na lažnoj nauci (slična priča kao sa holesterolom).

Ali da vidimo šta se to preporučuje kao zdrava hrana za nefarmakološko lečenje hipertenzije i zašto posle pridržavanja ovih saveta po pravilu treba da pređete na lekove za lečenje visokog pritiska.

 

 

                         

                          DASH dijeta
 

 

DASH dijeta je još jedna u moru dijeta koja preporučuje veliki unos ugljenih hidrata (povrća, žitarica, voća) sa smanjenim unosom masti (naročito zasićenih) i soli (naravno). Tu je i obavezno brojanje kalorija (prevaziđeno, čini mi se odavno). Sve pogrešno!

 

 

                                           DASH dijeta
                  Ja ovde vidim šećer, šećer, šećer i mirođiju

 

 

U predhodnom tekstu o hipertenziji govorila sam o tome koliko je visok pritisak usko povezan sa insulinskom rezistencijom koja se razvija zahvaljujući velikom unosu ugljenih hidrata u modernoj ishrani. Inuslinska rezistencija dovodi do povećanog nivoa insulina u krvotoku što deluje na bubrege tako da oni počinju da zadržavaju natrijum.

 

Natrijum za sobom povlači vodu jer je osmotski aktivna čestica. Povećana količina soli i vode u krvotoku dovodi do porasta krvnog pritiska, to je savim normalan odgovor organizma i tu nema ništa patološki.

 

 

Zaboravite na onu logiku, ako jedem puno soli biće je previše u krvi, pa će mi porasti pritisak. Ne, ne i ne!

Ako imate zdrave bubrege oni će ma koliko soli unosili u telo izbaciti višak i to je to. Zadržavanje soli je problem ali to nema veze sa slanom ishranom već sa metabolizmom i lučenjem određenih hormona (insulina, kortizola itd.) koji dovode do zadržavanja natrijuma u telu.

Ali da se mi vratimo hrani.

 

 

Okosnica DASH dijete su sledeće namirnice:

Povrće

Lisnato, sirovo, kratko kuvano.

Ok, a onda spisak – šargarepa, krompir, pasulj, brokoli, paradajz... Krtolasto povrće koje raste u zemlji je jako bogato skrobom tj. ugljenim hidratima i ne bi bilo mudro da se konzumira u velikim količinama ako želimo da se oprostimo od visokog pritiska.

 

Mahunarke (pasulj, grašak, soja) imaju obilje skroba takođe ali i antinutritivnih materija i lektina koji nepovoljno deluju na rad creva i nivo šećera u krvi. Povrće u izobilju – da, ali ono koje raste iznad zemlje.

Voće

Sve vrste voća su dozvoljene i to četiri porcije na dan.

Voće je slatkiš iz prirode. Voće je mešavina voćnog šećera - fruktoze, vode, vlakana i vitamina. Jesti četiri porcije fruktoze (šećera) na dan nije dobra ideja za one koji imaju insulinsku rezistenciju.

Bolja ideja je jesti sezonsko, domaće voće (jednu, dve voćke na dan) i bobičasto voće (dve šake na dan) koje nema puno šećera. Treba da se setimo da nije prirodno da jedemo svaki dan pola kilograma voća...

 

Voće nije nešto što prirodno uspeva preko cele godine, niti se jede u ogromnim količinama ali mi smo to odavno zaboravili.