“Pirinač“ od karfiola

January 17, 2019

 

 

Karfiol – povrće iz roda kupusarki, bogato nutritivnim materijama (vitaminom C, vitaminom B kompleksa, holinom, omega 3, biotinom, kalijumom, magnezijumom, proteinima...). Krasi ga osobina da ima veoma nizak glikemijski indeks (15), što znači da je idealna namirnica za Masnu dijetu - LCHF ishranu i sve one koji žele da smršaju i izleče dijabetes 2.

 

Bilo bi dobro kada bi karfiol konzumirali bar dva puta nedeljno jer pored toga što je bogat nutritivnim materijama ima i jake antioksidativne materije (flavodine, glukozinolate, rutin, kempferol itd.), bitne u odbrani organizma od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. 

 


Kada se karfiol potopi u vodu ili se dugo kuva gubi svoje blagotvorne osobine, pa je najbolji način pripreme – kratko dinstanje. Stajanjem u vodi gubi se značajna količina vitamina C i antioksidanasa, a i ukus i miris mu se značajno menja.

 

Zamrzavanjem karfiola dosta dobro može da se očuva kvalitet i nutritivni sadržaj, posle godinu dana u zamrzivaču karfiol izgubi 15-30% nutritivnih materija, što nije tako značajno u odnosu na drugo povrće. Naravno, akcenat uvek treba staviti na sveže povrće, ali kada nismo u mogućnosti sasvim lepo može poslužiti i zamrznuti ili fermentisani karfiol.


 

Često se dešava da na LCHF ishrani pokušavamo da zamenimo neke zabranjene namirnice (bogate ugljenim hidratima) u klasičnim receptima sa namirnicama koje su dozvoljene, pa se tako rodio i „pirinač“ od karfiola. 

Pravi se vrlo lako, a primena u svakodnevnoj ishrani zavisi samo od vaše mašte. 

 

 


- Potrebno je za početak izabrati karfiol koji je svež – to je onaj kome još uvek list ovi nisu požuteli i koji nema crne tačkice po sebi. Ko ima sreće da nađe i priušti organski proizvod samo je u dodatnom plusu. 


- Listovi se odstrane, a glavica se dobro opere pod mlazom vode. 


- Velikim nožem odvoje se samo cvetovi, bez stabljika (njih možete ostaviti za čorbu) i stave se u bilo koji kućni aparat za fino seckanje povrća.


 - Zagreje se tiganj sa kašikom ulja po želji (maslinovog, kokosovog, avokadovog, putera). 


- Dok se masnoća zagreva mogu se dodati i začini – lepo se slaže kardamon, kurkuma, beli luk. 


- Kada se proprže začini dodaje se usitnjeni karfiol 


- Dinsta se na umerenoj temperaturi 5-8 minuta, uz povremeno mešanje. 


- Na kraju se doda so i mleveni crni biber. Ako so dodate na početku može se desiti da izađe mnogo tečnosti iz karfiola i nećete dobiti željeni efekat. 


- Opciono, na kraju kuvanja može se još dodati i kokosovo mleko ili slatka pavlaka, za kremastiju varijantu. 

Ako živite brzo i nemate svaki put vremena da spremate obrok, možete ovako spremljen karfiol da stavite u podmazane kalupe (uljem) za pečenje mafina. Zamrznite ih, i posle 2-3 sata, izvadite iz kalupa, poređajte ih u vakum kesu, tako da vam „pirinač“ od karfiola uvek bude pri ruci.

 

 

 

Sva ona jela u kojima se pravi pirinač dodaje kao prilog sada možete probati i na nov LCHF način sa „pirinčem“ od karfiola koji je oslobođen ugljenih hidrata. Ovaj „pirinač“ neće dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi, insulina, taloženja masnih naslaga i ostalih loših efekata koje izaziva pravi pirinač. Vaše telo će vam reći hvala, a vi ćete uživati u novom uzbudljivom ukusu karfiola! 


Reference:


http://www.thekitchn.com/how-to-make-cauliflower-rice-cous 
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=13