Policistični jajnici i sindrom „curećih creva“

December 15, 2016

 

 

Govorili smo o jednom veoma važnom uzroku nastanka PCOSa, a to je povišen insulin u krvi i sa svim posledicama koje on izaziva u funkcionisanju hormona u našem telu.

 

Iako se o PCOSu i dalje govori kao o bolesti nepoznatog uzroka videćemo da to nije baš tako i da pored toga što treba da se obrati pažnja na nivo insulina u telu tj. načinu ishrane isto tako treba da povedemo računa i o zdravlju svojih creva.

Sindrom „curećih creva“ ili sindrom povećane propustljivosti creva je jedan vrlo složen problem u funkcionisanju creva iza koga se kriju nekoliko vrlo rasprostranjenih bolesti modernog sveta.

 

Naš sistem za varenje je vrlo složen organ čiji je glavni zadatak da vari hranu. Hrana se razlaže na sitne partikule jer se tako omogućava apsorpcija i dalji transport hranljivih materija kroz krvotok do svih ćelija u našem organizmu. Ta fina razmena hranljivih materija između creva i krvotoka nekada može da se naruši, što izaziva veoma ozbiljne posledice po zdravlje čitavog tela, a ne samo creva.

 

Umesto da se iz creva u krvotok dopremaju isključivo hranljive materije i voda zbog labilnosti crevnog zida počinju da se propuštaju i nesvareni proteini (peptidi), bakterije, virusi...na koje naš imuni sistem vrlo burno reaguje. Dolazi do stvaranja antitela na „nepoželjne goste“ koji treba da ih eliminišu iz organizma.

 

 

 

Problem nastaje kada se desi da strani peptidi imaju sličnu strukturu kao i neki peptidi u našem telu (molekularna mimikrija), pa pored toga što stvorena antitela treba da nas odbrane od uljeza ona počinju da uništavaju i sopstvene ćelije koje imaju sličnu peptidnu strukturu – tz. autoantitela.

 

To vrlo često može biti okidač za različite autoimune bolesti: Hašimotov tireoiditis, lupus, multiplu sklerozu, različite vrste artritisa i sl. ali ovde možemo dodati i PCOS iako se on ne ubraja u autoimune bolesti, videćemo zašto...


 

Postoje razna nagađanja o tome zašto crevni zid postaje suviše propustan i neosporno je da postoje više udruženih činilaca ali ipak jedan se izdvaja kao primarni (bar, sa moje tačke gledišta), a to je pšenica!

Da krenemo redom.

 

Enterociti su crevne ćelije specijalizovane da propuštaju samo hranljive materije i vodu u krvotok. Enterociti su međusobno vezani tz. „čvrstim vezama“ koje ne dopuštaju da prolaze materije kao što su nesvareni proteini (peptidi), tokisni, bakterije, virusi. Čvrste veze možemo posmatrati kao portira – zadatak im je da razlikuju gde čemu pripada, šta može da pođe u krvotok, a šta ne.

 

Ali po nekad portir se pojavi pijan na poslu (propusti lepu devoju, pa i sve njene prijatelje...) mnoge varijable utiču na portira tj. čvrste veze ali kao što rekoh jedna se izdvaja – pšenica, tačnije glijadin iz pšenice.
Detaljno o pšenici čitajte ovde.

 

Današnja, moderna pšenica rastura naš imunitet i normalno funkcionisanje creva

 

Komponenta glutena – glijadin je jedan od glavnih krivaca nastanka sindroma „curećih creva“. Glijadin utiče na „čvrste veze“ enterocita tako što menja ekspresiju zonulina važnog proteina koji omogućava propuštanje hranljivih materija.

 

Povećanjem zonulina povećava se i propustljivost crevnog zida (jer čvrste veze popuštaju) što za posledicu ima pojavu – raznih upalnih bolesti creva, astme, autizma, reumatoidnog artritisa, gojaznosti, metaboličkog sindroma, depresije, ekcema...i PCOSa.