Da li su ovsene pahuljice industrijska ili zdrava hrana? (prvi deo)

August 14, 2016

Revolucija ishrane će da obrne naglavačke mnoga verovanja vezana za zdravu hranu! 

 Današnja tema je ovas i njegovi industrijski oblici

Čuli ste mnogo puta da je ovas zdrav i to se uzima kao činjenica koja ne mora da se proverava. Mnogi religijski veruju da je ovas „bogom dana“ žitarica. Skida loš holesterol, smanjuje nivo šećera u krvi, daje osećaj sitosti, ima obilje biljnih vlakana, poboljšava varenje i probavu, izvor vitamina i minerala... Zvuči dobro, zar ne? 

Pa, da krenemo...


 

 


                                                 ▲ 
Šta biste pre pojeli za doručak, a da pri tome isključite sve što ste do sada znali o zdravoj hrani? 
                                                 ▼ 
 

 


 

Ovas, zob (Avena sativa) je žitarica iz roda skrivenosemenica koja se koristi u ishrani životinja i ljudi. Kao i sve vrste žitarica i ovas imamo danas, takav kakav je, zahvaljujući ljudskom uplitanju. Ovas nekad i sad nije ista biljka, to manje-više važi za sve žitarice.

 


Šta je prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji bitno?

 

Koliko je žitarica zdrava ili koliki je prinos, otpornost na parazite, štetočine, insekte, buđ, bolesti, vremenske prilike i da li dobro može da se proda. Cilj – profit. Kako doći do cilja? Hibridizacijom, DNK manipulacijom, upotrebom inkseticida, pesticida, herbicida, besomučnom reklamom o zdravoj hrani...uobičajene metode. I to traje i traje dok se ne usvoji kao istina koju niko ne dovodi u pitanje. 

 


Nekako svi znamo da bi ovsenu kašu trebalo da jedemo, ikao ne znamo tačan razlog zašto! Zemlja na kojoj se sade žitarice je odavno obogaljena, siromašna, jadna, izmučena. Kako je rekao jedan proizvođač organske hrane: „Zemljo moja, obećavam da te više neću trovati“, eh, da je više takvih...

 

 


 Siromašna zemlja da bi dala prinose koji će zadovoljiti apetite industrije mora da se teroriše tj. prehranjuje veštačkim đubrivima. Ovas se koristi kao „test biljka“ jer izuzetno dobro reaguje na primenu azotnih đubriva. Naravno, pre sadnje semena zemlja mora de se tretira i totalnim herbicidom koji tamani sve pred sobom što se tiče biljnog sveta (zaštita od korova). I posle pet nedelja (ko se pridiržava preporuka o korišćenju herbicida) može da počne sadnja semena. 

Po našem zakonu seme ovsa obavezno mora da bude zaštićeno do bolesti kao što su trulež, palež, mrežavost, pegavost lista i sl. pa se seme pre sadnje tretira fungicidom kao što je Protokonazol koji pored zaštite ima i ulogu da podstiče rast bilje. Vau, pa to je zaista odlična vest.

 

 

               Prinos i profit pre pirode i zdravlja!