Mediteranskoj ishrani vreme je za penziju

February 27, 2019

 

Da li smo osuđeni da zauvek kaskamo za modernim svetom? Da li ćemo ikada biti u toku sa dešavanjima ili ćemo kao i do sada od naše medicinske elite dobijati informacije sa zakašnjenjem od deset, dvadeset godina? Previše dugog čekanja za one koji su bolesni... 

Da li možemo da ubrzamo stvari? Ja želim da verujem da su čuda moguća i želim da verujem da će zastarele preporuke u što skorije vreme postati deo prošlosti. 

Igrom slučaja u rukama mi se našao „Mediteranski jelovnik 1800kcal“ Kliničkog centra Srbije (Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma) koga koliko sam shvatila, dobijaju oni koji imaju problem sa predijabetesom, dijabetesom 2, gojaznošću, visokim holesterolom, metaboličkim sindromom itd. Sa velikom pažnjom počela sam da čitam preporuke i vrlo brzo mi je postalo jasno da pomenute bolesti ne mogu biti poboljšane već samo pogoršane ovakvim načinom ishrane. 

 

 

 

 

                            Klikni na slike da ih uveličaš
 

 

Ovaj takozvani, Mediteranski jelovnik je zastareo - ograničen na 1800kcal, namirnice se mere u gramima, preporučuje se pet obroka na dan, uz skoro svaki obrok jede se pšenica u nekom obliku, sa 3-4 porcije voća na dan, obaveznim maslinama i maslinovim uljem uz posna mesa, bareno povrće, obrano mleko, biljna ulja i kao šlag na tortu „zdrave hrane“ – margarin!

 

Klasične preporuke koje smo navikli da slušamo od zdravstvenih radinka poslednjih 30-40 godina, koje su nam donele ekspoloziju gojaznosti, dijabetesa 2 i srčanih bolesti (a, nadali su se da će biti obrnuto). 

Da odmah naglasim, nije mi cilj da kritikujem rad medicinskih stručnjaka koji stoje iza ovog jelovnika jer verujem da su sastavili najbolji jelovnik koji su znali. Ali toliko novih informacija o ishrani se probija velikom žestinom u celom svetu pa za promenu, Balkan ne mora da bude i u ovome „zadnja rupa na svirali“?

 

Možemo svi zajedno da radimo na boljem dotoku svežih, naučno dokazanih informacija, sve u cilju zaustavljanja epidemije endokrinih i metaboličkih bolesti koje haraju ovim prostorima. Što bi rekao Đ. Balašević:“Nema ništa ni protiv koga, ja samo imam nešto za nas“. 

Onima koji su upućeni u metaboličke principe LCHF ishrane i problem dijabete