Kreme za sunčanje – zaštita ili otrov?

July 2, 2017

Sve što treba da znate o Suncu, sunčanju i zaštiti od UV zračenja

 

Bez Sunca nema života na ovoj planeti, svi prirodni procesi zavise od ove dragocene zvezde! Onda se postavlja pitanje zašto smo počeli da se plašimo Sunčeve svetlosti?

 

Svaka letnja sezona počinje upozorenjima o štetnosti Sunca i kako se zaštiti od tog „zlokobnog“ zračenja. Svakodnevno smo bombardovani upozorenjima stručnjaka koji nas plaše tumorima kože!?

Mnogi drevni narodi su posmatrali Sunce kao božanstvo, pa vredi ispitati zašto je to tako? Da li su oni znali nešto što mi ne znamo ili smo samo zaslepljeni reklamama, propagandom pa nismo u mogućnosti da sagledamo pravo lice ove priče.

 

 

Šta kaže nauka?

 

Naše Suce je isto poslednjih pet milijardi godina, svakog dana zrači na isti način, samo se menja ugao pod kojim zraci padaju na površinu zemlje (tako se menjaju godišnja doba).

 

Sunčevi zraci koji u najvećoj meri dospevaju do naše planete su UV zraci koji pripada jonizujućem zračenju; kao x i gama zraci mogu da jonizuju atome i da kidaju molekulske veze.

 

Zvuči strašno i opasno jer takva zračenja zaista mogu da naruše naše zdravlje! Ali, hajde da vidimo koliko zaista treba da se plašimo ovog zračenja?

 

 

 

Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC

 

Najveću energiju i opasnost nose UVC zraci ali zahvaljujući ovim zracima mi postojimo kao i sva živa stvorenja na ovoj planeti! Interesantno, zar ne? O čemu se zapravo ovde radi?

 

Nekada davno naša planeta nije imala ozonski omotač pa su smrtonosni UVC zraci Sunca slobodno dopirali do površine Zemljine kore. Pošto su u pitanju zraci koji nose veliku energiju i koji lako reaguju sa molekulima kiseonika, dolazilo je do cepanja kiseonika i stvaranja ozona; vremenom je nastao ozonski omotač koji je počeo da apsorbuje UVC zračenje koje više nije dopiralo do površine zemlje – nastali su svi odgovarajući uslovi za nastanak života na našoj planeti.

 

I danas ovo zračenje dopire do nas ali samo do naše atmosfere  i dovodi do samoobnavljanja ozonskog omotača. Kada je ova činjenica poznata onda je lako zaključiti zašto su ozonske rupe tako opasne, one povećavaju mogućnost dopiranja smrtonosnih UVC zraka!

 

Srećom, iznad naše zemlje još uvek je dobar ozonski omotač (ima nešto i dobro u tome što nismo industrijski razvijena zemlja), pa je naše Sunce dobro Sunce!

 

UVB zraci imaju manju energiju od UVC, pa jedan deo ovih zraka nesmetano prolazi kroz ozonski omotač jer su manje reaktivni (ne reaguju sa molekulima u atmosferi kao što to rade UVC zraci, zato lakše stižu do nas). U principu, svega 1% ovog zračenja dospe do nas ali i ono može biti jako štetno ako se previše izlažemo Suncu.

 

Ovo zračenje pre svega ostavlja opekotine i crvenilo po koži (to je ono što vidimo), a ono što ne vidimo je oštećenje u dubini kože koje se godinama nagomilava i dovodi do starenja kože. Ova činjenica se odnosi pre svega na sve one koji preteruju sa sunčanjem u vreme kada je zračenje najjačeg inteziteta (11-16h)!

 

UVA zraci imaju najmanju energiju što znači da nesmetano stižu do nas. Od ukupnog UV zračenja UVA čini 99% i najmanje je opasno po naše zdravlje. UVA zraci stižu do naših ćelija kože, oksidišu sa melaninom koji postaje tamniji što vidimo kao preplanuli ten.

 

 

 

Melanin je pigment koji se nalazi u ćelijama ko