Kako zapušiti „cureća creva“ drugi deo

June 13, 2018

 

 

 

Fenomen „curećih creva" (hiperpermeabilnost creva) u zadnje vreme dobija prilično dosta pažnje, naročito među pobornicima prirodne medicine iako ga klasična medicina još uvek ne prepoznaje kao zdravstveni problem.

Postoji dosta naučnih dokaza (pogledajte reference) da curenje creva zaista postoji i da se može povezati sa višestrukim zdravstvenim problemima pa nije jasno zašto još uvek mnogi zdravstveni radnici negiraju postojanje ovog sindroma?

 

Govorili smo u prvom delu o tome šta se krije iza ovog stanja.

 

Ukratko – creva, odnosno crevne ćelije (enterociti) ne samo da imaju ključnu ulogu u apsorpciji hranljivih materija već i u eliminisanju štetnih činilaca, toksina kao i u našem imunitetu. Crevni zid deluje kao moćna barijera sprečavajući štetne materije da prođu u krvotok.

 

Međutim, kada barijeran funkcija popusti, čvrste veze između enterocita nisu više tako snažne pa dolazi do curenja toksina, partikula nesvarenih proteina, bakterija i virusa direktno u krvotok, što izuzetno snažno stimuliše naš imuni sistem da se brani od najezde. Rezultat – različita autoimuna stanja i sveopšta upala (inflamacija) u organizmu.Najčešći simptomi su: nadimanje, osetljivost na hranu, zamor, problemi sa probavom i problemi sa kožom. Tu su još i: sindrom hroničnog umora, migrene, multipla skleroza, fibromijalgija, osetljivost na hranu, abnormalnosti štitaste žlezde, promene raspoloženja, kože alergije pa i autizam.
 

 

Još uvek je predmet rasprave šta tačno izaziva sindrom curećih creva ali evo nekih okidača:

- protein nazvan zonulin je jedini poznat regulator propusnosti creva.

Kada se aktivira kod genetski osetljivih ljudi, to može dovesti do curenja. Dva faktora pokreću oslobađanje zonulina, a to su: bakterije u crevima i gluten (protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu).

- prekomerni unos šećera: nezdrava ishrana sa visokim sadržajem šećera, posebno fruktozom, šteti zaštitnoj funkciji crevnog zida.


- nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL): dugotrajna upotreba NSAIL-a, kao što je ibuprofen, može povećati propustljivost creva i doprineti razvoju ovog sindroma.


- prekomeran unos alkohola (naročito piva).


- nutritivni nedostaci: svaki nedostatak vitamina A, vitamina D i cinka je povezan sa povećanom propustljivošću creva.


- upala - hronična zapaljenja u celom telu mogu doprineti razvoju ovog sindroma.


 - stres: hronični stres je faktor koji doprinosi višestrukim poremećajima gastrointestinalnog trakta, uključujući i ovaj.


 - narušenost balansa crevne flore: u stomaku imamo milione bakterija, neke korisne, a neke štetne. Kada se ravnoteža izgubi može uticati na barijernu funkciju crevnog zida.


 - prekomeran rast gljivica.

 

 

 

Bolesti koje se vezuju za sindrom curećih creva

 


- celijakija


Celijačna bolest je autoimuna bolest koja se karakteriše ozbiljnom osetljivošću na gluten. Nekoliko studija je otkrilo da je propustljivost creva veća kod pacijenata sa celijakijom.


- dijabetes


Postoje dokazi da povećana propustljivost creva igra ulogu u razvoju dijabetesa tipa 1. Dijabetes tip 1 je uzrokovan autoimunim uništavanjem beta ćelija koje proizvode insulin, u pankreasu.

Jedna studija pokazala je da 42% osoba sa dijabetesom tipa 1 ima značajno povišene nivoe zonulina. Zonulin je poznat moderator propustljivosti creva.
U studiji o životinjama, otkriveno je da pacovi koji su razvili dijabetes imaju abnormalnu permeabilnost creva pre razvoja dijabetesa.

 - Kronova bolest


Povećana propustljivost creva igra značajnu ulogu u Kronovoj bolesti. To je hronični digestivni poremećaj koji se karakteriše upornim zapaljenjem creva. Nekoliko studija je zabeležilo povećanje propustljivosti creva kod pacijenata sa Kronovom bolešću.

Nekoliko studija takođe je otkrilo povećanu propustljivost creva kod rođaka obolelih, koji su u većem riziku od razvoja bolesti. Povećana propustljivost može biti povezana sa genetičkom komponentom Kronove bolesti.

 - sindrom nervoznih creva (iritabilni kolon)


Studije su otkrile da ljudi sa sindromom iritabilnog creva (IBS) imaju povećanu propustljivost creva. IBS je digestivni poremećaj koji karakteriše dijareja i opstipacija. Jedna studija je pokazala da je povećana propustljivost creva naročito izražena kod onih sa IBS-om kod kojih preovladava dijareja.

 - alergije na hranu