Zašto i kako deci približiti Low Carb ishranu – „LCHF klinci“

November 8, 2017

 

 

 

Dečija gojaznost danas predstavlja veliki problem širom civilizovanog sveta. Mnogi roditelji se pitaju – kako podizati decu bez prekomernog unosa ugljenih hidrata?

 

Libby Jenkinson, farmaceut i majka troje dece, govori nam iz svog iskustva kako je to ona postigla. Inače je osnivač ditchthecarb.com, vodeće veb stranice na Novom Zelandu o Low Carb ishrani, prilagođenoj pre svega deci.

 

Ova sajt https://www.ditchthecarbs.com/ je bogat korisnim savetima i fantasičnim receptima, koji vam mogu pomoći u svakodnevnom odabiru jelovnika za vaše dete.

 

 

Značaj ishrane za rast i razvoj dece teško je dovoljno naglasiti.

 

 

Apsolutno sva deca će imati koristi ako se u njihovoj ishrani smanji unos šećera i ugljenih hidrata, naročito iz industrijske i „brze“ hrane.

 

 

Hrana naše dece ne može da se oslanja samo na šećer, žitarice i grickalice. Low Carb ishrana nas vraća na zdrave osnove – meso, povrće, voće sa malo šećera, semenke, koštunjave plodove i zdrave masti.

 

 

Prava hrana je jednostavana hrana

 

 

Mnogi kritičari misle da mi zagovaramo ishranu bez ugljenih hidrata, što nije tačno. Zagovaramo ishranu sa malo ugljenih hidrata, koji prvenstveno treba da budu porekla – povrća, koštunjavih plodova, mleka, bobičastog voća – koje je bogato: vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima.

 

Da bi deca lako apsorbovala sve važne hranljive materije neophodne za njihov razvoj, važno je ne budu opterećeni rafinisanim šećerom i visoko obrađenim ugljenim hidratima.

 

 

Da li treba naglasiti da se "brza hrana" apsolutno isključuje iz dečije ishrane? To se podrazumeva!

 

 

 

 

             Klasičan obrok za decu – bogat ugljenim hdratima

 

 I mnogo zdravija opcija – LCHF obrok sa malo ugljenih hidrata i svežim namirnicama

 

 

 

 

Kada isključimo iz dečije hrane visoko preređene namirnice i namirnice koje su bogate ugljenim hidratima (porekla žitarica), smanjujemo rizik od gojaznosti, dijabetesa 2, karijesa i drugih bolesti metaboličke disfunkcije.

 

 

Pravom hranom poboljšavate njihovu koncentraciju, raspoloženje, imunitet, energiju i razvijate njihov osećaj da razlikuju pravu od industrijske hrane.

 

 

Jedna od najvrednijih lekcija koju možete podariti vašoj deci  je da shvate važnost prave hrane, kuvanja i uticaja ishrane na zdravlje. Ono čime hranimo našu decu ima uticaja na njihov fizički rast ali i na njihovo dugoročno zdravlje u budućnosti.

 

 

Hronična oboljenja se ne dešavaju preko noći.

 

Potrebno je produženo vreme izloženosti visokoj dozi šećera, ugljenih hidrata, nezdravim biljnim uljima i masnoćama i hranom koja podstiče upalne procese u telu.