Hrana koja unakrsno reaguje sa glutenom

August 15, 2016

Ljudi koji su osetljivi na gluten često mogu biti osetljivi i na neke bezglutenske namirnice tako da im se pojavljuju simptomi intolerancije (nadutost, gasovi, loše varenje, glavobolja, depresija itd.). Oko 50% osoba koje teško tolerišu gluten osetljivi su i na mleko i mlečne proizvode. Takođe i kafa često može imitirati intoleranciju na gluten jer je izuzetan stimulans crevnog sistema.

 

   

Za osobe koje su osetljive na gluten i obolele od celijakije važno je da razumeju koncept unakrsne osetljivosti na gluten

 

 

Kako objašnjava pedijatar dr Sandra Balantajn, telo koje je alergijski odreagovalo na gluten u svom sisetmu ima obilje različitih antitela. Ova antitela ne reaguju samo i isključivo na gluten već i na neke druge proteine iz bezglutenske hrane. To je razlog zašto neke osobe iako izbace u potpunosti gluten iz ishrane i dalje osećaju simptome intolerancije i nemaju značajno poboljšanje.

 

 

Njihovo telo i dalje misli da oni jedu gluten. Kako se to dešava? 

 

 

Proteini su sastavljeni iz aminokiselina kojih ima 20 različitih vrsta. Kombinacijom ovih aminokiselina može se dobiti na milione različitih proteina. Od strukture proteina zavisi i njegova funkcija.

 

 

 

 

Antitelo je protein u obliku slova Y koga stvaraju imune ćelije u našem organizmu. Svaki vrh Y sadrži region za koga može da se veže specifična sekvenca antigena koji je takođe protein. Antigen-antitelo kako se to često kaže, odgovaraju kao ključ i brava. Postoji pet glavnih tipova antitela, IgE je odgovoran za alergijske reakcije, dok su IgG i IgA značajni u odbrani od patogena ali učestvuju i u ukrštenoj intoleranciji na hranu. 

 

 

 

U čemu je glavni problem?

 

Antitela prepoznaju samo male sekvence aminokiselina, a ne ceo protein koji je izazvao rekaciju imunog sistema, to je ključ za razumevanje unakrsne reakcije. Veliki broj antitela može da se formira protiv samo jednog proteina (iz hrane u ovom slučaju). Opet s druge strane, aminokiseline na koje su napravljena antitela mogu biti komponente mnogih drugih proteina. 

 

U slučaju molekularne mimirkije ti slični proteini se nalaze i u ljudskom telu, pa nastaju autoimune reakcije i uništavanje spostvenog tkiva, zahvaljujući sopstvenim antitelima.

klikni na sliku da je uveličaš Objašnjenje: za sve namirnice koje se nalaze ispod crvene linije postoji mala verovatnoća unakrsne osetljivosti na gluten. 

 

 

 

 

 

 

Spisak namirinica koje mogu imati ukrštenu rea