Pogrešno shvatanje glikemijskog indeksa je opasno!

February 3, 2018

 

 

Ovako na koncept glikemijskog indeksa (GI) gledaju tradicionalni nutricionisti – GI predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera (glukoze) u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane.

 

GI zavisi od vrste šećera, količine dijetalnih vlakana i načina pripreme hrane. Važno je dobro poznavati GI da bi se sastavio dobar jelovnik za regulaciju dijabetesa i telesne težine.

 

Što su šećeri u namirnicama prostiji (glukoza, saharoza) brže podižu nivo šećera u krvi (brzi šećeri), dok složeni ugljeni hidrati (skrobno povrće, mahunarke i žitarice) moraju da se razlože na prostije šećere, pa se tek onda apsorbuju, što sporije podiže nivo šećera u krvi (spori šećeri).

 

To je ono uobičajeno što smo navikli da slušamo od nutricionista, zar ne?

 

Ako želite da vidite koliko tradicionalni nutricionisti znaju o ishrani, posetite najbližu bolnicu i bacite pogled koja hrana se daje bolesnim ljudima!

 

Oni prosto odbijaju da evoluiraju sa najnovijim naučnim dokazima. Na taj način mnogi od njih dovode u zabludu sve nas, kada u javnosti promovišu pogrešan pojam o zdravoj ishrani.

 

Najgore od svega je što se mnogi drže ovog pogrešnog koncepta, čak i oni koji savetuju vrhunske sportiste, što je nedopustivo!

 

Takođe je nedopustivo i to da se na ovaj način govori o sporim i brzim šećerima (jer oni u stvarnosti ne postoje).

 

Priča koja je zasnovana samo na teoriji i to teoriji koja je mnogo puta naučno dokazana kao pogrešna. Svemu dođe kraj… Nadam se da ćemo ovde predstaviti pojam glikemijskog indeksa na pravi način, da svima bude jasno o čemu se ovde zapravo radi.

 

Šta nije u redu sa ovakvim pogledam na pojam glikemijskog indeksa?

 

Mnogo toga.

 

Glikemijski indeks meri ugljene hidrate na osnovu sadržaja skroba/šećera kako bi se utvrdilo kako oni utiču na glukozu u krvi nakon obroka. Kada se pojedu ugljeni hidrati oni se procesom varenja pretvaraju u glukozu i povećavaju nivo glukoze u krvi, to je jasno.

 

Glukoza podstiče izlučivanje insulina koji se izlučuje u zavisnosti od količine ugljenih hidrata. Više glukoze, više insulina.

 

Više insulina – hiperinsulinemija – insulinska rezistencija – predijabetes – dijabetes 2 i gojaznost, koja uvek ide pod ruku sa visokim insulinom u krvi.

 

Dugo se verovalo (neki još uvek veruju) da jednaki delovi ugljenih hidrata utiču na isti način na glukozu u krvi (glikemijski odgovor). Međutim, još početkom sedamdesetih godina prošlog veka Crapo i saradnici su dokazali da ugljeni hidrati koji imaju isti sadržaj čistog šećera/skroba ne moraju nužno izazvati isti uticaj na glukozu u krvi.

 

Važno je naglasiti da GI nije mera brzine apsorbovanja šećera, iako i neki svetski naučnici još uvek GI posmatraju na ovaj način. Pa oni tako tvrde – ako namirnica ima nizak GI  toj namirnici treba duže vremena da se svari i apsorbuje (spori šećer), a ako ima visok GI to su oni šećeri koji se brzo vare i apsorbuju, pa i brzo dovode do skoka šećera u krvi (brzi šećeri).

 

Potpuno je pogrešna ideja da lako svarljive šećere zovemo brzi, a slabo svarljive šećere - sporim.

 

Teorija je bila ovakva – jednostavni šećer (med, voće) imaju svega 1-2 molekula glukoze, pa se brzo vare i apsorbuju i brzo podižu glukozu u krvi. Dok su skrobne namirnice (žitarice, mahunarke, krtole) spori šećeri jer imaju dugačke lance glukoze (skrob) kojima treba duže vreme da se svare i razgrade na prostije molekule i dospeju u krvotok.

 

Logično, na prvi pogled sa ograničenim informacijama o varenju šećera u telu, ali nije istinito. Da naglasim – teorija, to je samo teorija koja je sticajem okolnosti prihvaćena kao naučno dokazana činjenica!

 

Ima oko 20 naučnih studija koje su dokazale u poslednjih 20. godina, da je ovaj koncept pogrešan.

 

Studije koje je vodio Wahlqvist pokazuju da su vremenski uslovi isti za sve ugljene hidrate!!! 

 

Ako pojedemo na prazan želudac bilo koje ugljene hidrate (bez proteina i masti) oni se apsorbuju u roku od 25-30 minuta. Razlika od 5 minuta je potpuno zanemarljiva ako se uzme u obzir da proces varenja traje oko 3 sata. Pogledajte gra