Da li ste u ketozi? Vodič za testiranje nivoa ketona

March 20, 2018

 

 

Ketoza može biti moćan način da iskoristite svoj metabolizam za gubitak masti, dobre mentalne rezultate i fizičke performanse, kao i mnoge druge zdravstvene koristi. Ali kako da znate da li ste zapravo u ketozi?

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da testirate nivoe ketona da biste znali da li ste u ketozi, kako biste bili sigurni da dobijate sve prednosti koje nudi ketoza.

Postoje tri primarne forme ketona u vašem telu: aceton, acetoacetat i beta-hidroksibutirat. Svako od ovih jedinjenja vrši različite stvari u metabolizmu ketoze i može se individualno testirati različitim tehnikama.

Međutim, nisu svi ketoni stvoreni jednako. Tri različite vrste ketonskih tela mogu se meriti iz: izdahnutog vazduha, urina ili krvi. Dobra vest je da sva ova merenja nivoa ketona možete uraditi i sami. Ne morate da idete u bilo koju laboratoriju ili koristite bilo kakvu fantastičnu opremu visoke tehnologije.

Dok se ne naviknete na keto ishranu, važno je da znate kako reagujete na različite varijable poput vežbanja, vrste i količine hrane i količine eventualnih dodataka ketona. Takođe, optimalni nivo ketona individualno se razlikuje u zavisnosti od cilja koji želite da postignete.

 


Testiranje nivoa ketona urin tračicama (acetoacetat)


Jedno od ketonskih tela - acetoacetat, može se meriti direktno u urinu ako ga ima u dovoljnim količinama.

Metabolički supstrati ulaze u vaš urin samo ako se nalaze u višku u krvi, pa se „prelivaju“ i u urin. Ako postoji masivan višak određenog metaboličkog supstrata, ili ako ne koristite supstrat, on će dospeti u urin. Ovo je zapravo dobra stvar.

 

Kada se unosi obilje ugljeni hidrati glukoza se povećava u krvotoku i dostiže visoke vrednosti, izlučuje se insulin, a zatim se višak ugljenih hidrata (glukoze) pretvara u masti. Ovaj proces uključuje i podizanje nivoa upale.

 

Dobra vest je da kada se nivoi ketona povećavaju, oni se samo izlučuju preko urina i ne skladište se u telu kao masti. Kako vaše telo počinje da proizvodi ketone (posebno acetoacetat), neće se svi molekuli iskoristiti. Deo njih će biti u vašem urinu pa ih možete detektovati putem test traka za urin.


________________________________________________

Tumačenje slike:

 

negativno 0,5 mmol/L (prva boja)  - smanjite unos ugljenih hidrata ili povećajte vežbanje

 

u tragovima 1,5/ malo 4,0/ umereno 8,0 mmol/L (druga, treća i četvrta boja) - u ketozi ste i koristite masti kao izvor goriva

 

puno 16 mmol/L (peta boja) - povećajte unos ugljenih hidrata ili smanjite vežbanje

________________________________________________

 

 

Način merenja viška ketona je jednostavan jer nam je dovoljan samo urin i test tračica. Međutim, ovo nije uvek pouzdan test. Kada se vaše telo nalazi u "keto-adaptiranom" stanju, biće veoma efikasno u korišćenju acetoacetata kao goriva pa će očitavanje ketona na traci biti malo. Ovo je zapravo pogrešno očitavanje jer vi ste zapravo u dubljoj ketozi, nego što to test tračica pokazuje. Dakle, važi samo za one koji su već keto adaptirani i koji su već dugo na ovom tipu ishrane (bar nekoliko meseci).

Drugi faktori koji mogu da modifikuju nivoe ketona u urinu su nivoi elektrolita i vode, koji utiču na rastvor acetoacetata u urinu i mogu dati varijabilna očitavanja. Ako ste dehidrirani nećete dobiti realno očitavanje ketona u urinu.

Ključna prednost ispitivanja nivoa ketona u urinu je to što je veoma lako i vrlo jeftino. Možete nabaviti paket od 50 tračica po ceni od oko 500 dinara u svakoj apoteci.Kako čitati nivoe ketona koristeći urin?

 

izvođenje "testa" je veoma lako. Sve što treba da uradite je da mokrite na tračicu, otresete višak urina, a zatim sačekate određeno vreme (obično 45-60 sekundi) da biste videli da li se u urinu detektuju ketoni. Postoji spektar boja na bočici sa kojom upoređujete svoju tračicu, obično tamno ljubičasta boja na traci pokazuje više ketonskih tela. Svetle i roze nijanse govore u prilog male količine ketona u urinu.

Trake za urin mogu biti odlična me