Da li ste u ketozi? Vodič za testiranje nivoa ketona

March 20, 2018

 

 

Ketoza može biti moćan način da iskoristite svoj metabolizam za gubitak masti, dobre mentalne rezultate i fizičke performanse, kao i mnoge druge zdravstvene koristi. Ali kako da znate da li ste zapravo u ketozi?

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da testirate nivoe ketona da biste znali da li ste u ketozi, kako biste bili sigurni da dobijate sve prednosti koje nudi ketoza.

Postoje tri primarne forme ketona u vašem telu: aceton, acetoacetat i beta-hidroksibutirat. Svako od ovih jedinjenja vrši različite stvari u metabolizmu ketoze i može se individualno testirati različitim tehnikama.

Međutim, nisu svi ketoni stvoreni jednako. Tri različite vrste ketonskih tela mogu se meriti iz: izdahnutog vazduha, urina ili krvi. Dobra vest je da sva ova merenja nivoa ketona možete uraditi i sami. Ne morate da idete u bilo koju laboratoriju ili koristite bilo kakvu fantastičnu opremu visoke tehnologije.

Dok se ne naviknete na keto ishranu, važno je da znate kako reagujete na različite varijable poput vežbanja, vrste i količine hrane i količine eventualnih dodataka ketona. Takođe, optimalni nivo ketona individualno se razlikuje u zavisnosti od cilja koji želite da postignete.

 


Testiranje nivoa ketona urin tračicama (acetoacetat)


Jedno od ketonskih tela - acetoacetat, može se meriti direktno u urinu ako ga ima u dovoljnim količinama.

Metabolički supstrati ulaze u vaš urin samo ako se nalaze u višku u krvi, pa se „prelivaju“ i u urin. Ako postoji masivan višak određenog metaboličkog supstrata, ili ako ne koristite supstrat, on će dospeti u urin. Ovo je zapravo dobra stvar.

 

Kada se unosi obilje ugljeni hidrati glukoza se povećava u krvotoku i dostiže visoke vrednosti, izlučuje se insulin, a zatim se višak ugljenih hidrata (glukoze) pretvara u masti. Ovaj proces uključuje i podizanje nivoa upale.

 

Dobra vest je da kada se nivoi ketona povećavaju, oni se samo izlučuju preko urina i ne skladište se u telu kao masti. Kako vaše telo počinje da proizvodi ketone (posebno acetoacetat), neće se svi molekuli iskoristiti. Deo njih će biti u vašem urinu pa ih možete detektovati putem test traka za urin.


________________________________________________

Tumačenje slike:

 

negativno 0,5 mmol/L (prva boja)  - smanjite unos ugljenih hidrata ili povećajte vežbanje

 

u tragovima 1,5/ malo 4,0/ umereno 8,0 mmol/L (druga, treća i četvrta boja) - u ketozi ste i koristite masti kao izvor goriva

 

puno 16 mmol/L (peta boja) - povećajte unos ugljenih hidrata ili smanjite vežbanje

________________________________________________

 

 

Način merenja viška ketona je jednostavan jer nam je dovoljan samo urin i test tračica. Međutim, ovo nije uvek pouzdan test. Kada se vaše telo nalazi u "keto-adaptiranom" stanju, biće veoma efikasno u korišćenju acetoacetata kao goriva pa će očitavanje ketona na traci biti malo. Ovo je zapravo pogrešno očitavanje jer vi ste zapravo u dubljoj ketozi, nego što to test tračica pokazuje. Dakle, važi samo za one koji su već keto adaptirani i koji su već dugo na ovom tipu ishrane (bar nekoliko meseci).

Drugi faktori koji mogu da modifikuju nivoe ketona u urinu su nivoi elektrolita i vode, koji utiču na rastvor acetoacetata u urinu i mogu dati varijabilna očitavanja. Ako ste dehidrirani nećete dobiti realno očitavanje ketona u urinu.

Ključna prednost ispitivanja nivoa ketona u urinu je to što je veoma lako i vrlo jeftino. Možete nabaviti paket od 50 tračica po ceni od oko 500 dinara u svakoj apoteci.Kako čitati nivoe ketona koristeći urin?

 

izvođenje "testa" je veoma lako. Sve što treba da uradite je da mokrite na tračicu, otresete višak urina, a zatim sačekate određeno vreme (obično 45-60 sekundi) da biste videli da li se u urinu detektuju ketoni. Postoji spektar boja na bočici sa kojom upoređujete svoju tračicu, obično tamno ljubičasta boja na traci pokazuje više ketonskih tela. Svetle i roze nijanse govore u prilog male količine ketona u urinu.

Trake za urin mogu biti odlična metoda ako tek počinjete Low Carb ili keto ishranu ali nisu dobra dugoročna mera za ketozu. Dakle, nije precizno merenje ali je zgodno za orjentaciju na samom početku keto ishrane.Testiranje nivoa ketona sa meračem krvi (beta-hidroksibutirat)

 

 

 


Primarno keto telo koje se proizvodi (ili možete uzeti dodatno) je beta-hidroksibutirat ili BHB. BHB ulazi u ćeliju i pretvara se u acetoacetat, koji se zatim konačno pretvara u acetil CoA i ulazi u Krebsov ciklus. Da ne ulazimo u biohemiju, poenta je da je BHB uglavnom izvan ćelije. Gde je onda? U krvi i prenosi se u ćelije.

Testiranje nivoa ketona, odnosno količine beta-hidroksibutira može se vršiti u krvi. Ovo se može raditi jednostavno i kod kuće na isti način kao i kada dijabetičari proveravaju glukozu u krvi. Potrebna je kapljica krvi, kojom dodirnete tračicu, zatim uzmete merač i proverite koliko imate BHB u krvi.

Za razliku od testiranja urina, vaša krv je jako regulisani sistem i nema jakog uticaja različitim faktorima hidratacije (unosa tečnosti). Ovo je vrlo tačan način za merenje nivoa ketona.

Nedos