Uzrok reumatoidnog artritisa?

October 19, 2016

 

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest, što je samo zgodna kovanica za sve one bolesti kojima uzrok nastanka nije poznat.

 

Najlakše je okriviti imunitet i jednostavno uzeti zdravo za gotovo sve što se servira od strane „medicinske elite“.


 

Reumatoidni artritis je kompleksno oboljenje koje karakteriše uporna upala sinovijalne membrane (koja oblaže unutrašnjost zgloba), lokano uništenje hrskavice i kosti, koje na kraju dovodi do funkcionlane smetnje na zahvaćenim zglobovima.

 

 

Jednostavno rečeno ko ima reumatoidni artritis zna šta znači biti okovan u bolu i biti zatočenik u sopstvenom telu

Šta kažu naši reumatolozi?

 

Primetili ste da volim da komentarišem Vodiče dobre prakse (smernice po kojima lekari opšte prakse leče sve nas), pa ću to uraditi i ovde. Kažu – etiologija (uzrok) nije poznat, postoji nasledna sklonost ali nije odlučujuća, spoljni uticaji mogu imati ulogu – infekcija, stres, pušenje. Hronično oboljenje zglobova se održava zbog pojačane aktivnosti imunog sistema. Priroda autoantitela i spoljni antigeni nisu poznati...i tako dalje i tako bliže.

 

Videćemo da to nije baš tako...

 

 

 

Možete primetiti da se nigde ne pominje eventulani uzrok pogrešne ishrane?

 

Čitajući Vodič pitala sam se kakva li je preporuka o ishrani i moram priznati da sam se začudila da preporuke nema. Valjda je to „poslednja rupa na svirali“ po mišljenju uvažene gospode koja su pisala ovaj vodič. Samo se u jednoj rečenici pominje povećan unos ribe i smanjen unos mesa (zbog unosa omega 3, koja smanjuje upalu).

 

Za gojazne se preporučuje katastrofalni Vodič za gojaznost koji sam detaljno prokomentarisala ovde i to je to.

Ovde ću vam pomoći tako što ću vas povesti kroz pregled jednog naučnog istraživanja (koje objedinjuje mnoga druga istraživanja) koje je promelino poglede na reumatoidni artritis.

 

Naši profesori i lekari očigledno još nisu obavešteni (istraživanje je objavljeno 2000. godine)... Dok se u međuvremenu nešto ne promeni možda ove informacije spasu ljudske živote, a to je jedino za šta ja marim i za šta se borim!

Da počnemo, onda...

British Journal of Nutrition 2000. godine obajvio je naučno istraživanje prof dr. Loren Cordain (Colorado State University) pod nazivom – Modulacija imune funkcije lektinima iz hrane kod reumatoidnog artritisa.

 

Prof. dr Loren Cordain je u svetu najveći autoritet po pitanju povezanosti evolutivne ishrane i bolesti. Autor je više od sto naučnih članaka i radova i knjiga na temu Paleo dijete.

 

                                      prof. dr Loren Cordain
          http://thepaleodiet.com/?s=rheumatoid+arthritis

 

 

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuno oboljenje koje karakteriše uporna upala sinovijalne membrane (koja oblaže unutrašnjost zgloba), hrskavice, okrajaka kosti što na kraju rezultira funkcionalnim oštećenjem zahvaćenog zgloba.Tri glavna aspekta ukazuju da se radi o autoimunoj bolesti:

1. Često prisustvo mase limfocita i infiltracija CD4 T limfocita (bela krvna zrnca zadužena za odbranu organizma) u upaljenoj sinoviji.

2. Proizvodnja velike količine reuma faktora (RF) od strane B limfocita i plazma ćelija u sinoviji (takođe je u pitanju vrsta belih krvnih zrnaca)

3. Zapažanje kako imunosupresivni lekovi deluju na RA

Autoimune bolesti nastaju kada telo gubi sposobnost da prepozna svoje od stranih proteina, što vodi u upalu tkiva. Skoro uvek su povezani negativni uticaji životne sredine i nasledna komponenta.

 

Tipičnu autoimunu bolest karakteriše prisustvo autoantitela i autoreaktivnih T limfocita protiv sopstvenih proteina (Dalton i Bennett, 1992.). Mnoge autoimune bolesti nastaju kod