Čajevi u trudnoći mogu biti i opasni!

September 20, 2016

 

 

Ritual pijenja čaja praktikuje se hiljadama godina i to sa dobrim razlogom. Čajevi sadrže polifenole koji štite srce, antioksidanse (koji smanjuju rizik od karcinoma), predstavljaju izvor hranjivih materija koji podstiču imunitet (minerale i vitamine) itd.

 

Iako šolja čaja može da smanji jutranju mučninu, postoje i one vrste čajeva koji su potrencijalno opasni za vreme trudnoće.

 

Zato je veoma važno da trudnica bude dobro obaveštena koje biljne čajeve sme da koristi. Generalno ima vrlo malo zvaničnih preporuka o biljnim preparatima jer su naučna istraživanja oskudna, informacije šture ali ipak se određeni čajevi smatraju bezbednim za trudnice, naravno pod uslovom da se poštuje preporučena dnevna doza.Čajeve sa kofeinom treba izbegavati u trudnoći

 

Klasični čajevi (zeleni, crni i njhove mešavine) se dobijaju od drvenste biljke čaja (Thea sinensis) koja je poreklom sa Dalekog Istoka, Japana i Kine. Specifičnom obradom lista dobijaju se različite vrste čaja koje imaju određenu količinu kofeina.

 

Smatra se da šoljica klasičnog zelenog čaja ima oko 40-50 mg kofeina. Čak i varijante ovog čaja „bez kofeina“ sadrže oko 4 mg kofeina po šoljici čaja. Zbog količine kofeina ovi čajevi se ne preporučuju u trudnoći jer je makismalna dnevna preporuka za trudnice 200 mg kofeina na dan.

 

Čak i oko ove preporučene dnevne doze vodi se polemika među naučnim svetom jer je za kofein dokazano da brzo prolazi kroz posteljicu (placentu) i da može da utiče na razvoj ploda jer fetus nema metaboličke mehanizme kao odrasli, kojima može da se neutrališe dejstvo kofeina!

 

Dnevni unos od 200 mg kofeina na dan smanjuje protok krvi kroz posteljicu za 25%!

 

 

Citohrom P450 1A2, glavi enzim koji je uključen u metabolizam kofeina odsutan je u posteljici i fetusu. Kofein smanjuje i telesnu težinu novorođenčeta, produžava period trudnoće (trudnoća traje 8h duže za svakih 100 mg kofeina na dan). Previše kofeina smanjuje apsorpciju veoma važne folne kiseline (koja je vitalna za sprečavanje razvoja poremećaja nervne cevi kod fetusa), ima diuretičko dejstvo (može dovesti do opasne dehidratacije), smanjuje apsorpciju hranjivih materija itd.


 

Zato je najpametnije u trudnoći izbegavati napitke koji sadrže kofein – sve vrste napitaka koji sadže kafu, klasične čajeve, energetska pića, ledene čajeve itd.

 

Ako baš izuzetno volite da konzumirate zeleni ili crni čaj možete vrlo lako smanjiti količinu kofeina u čaju na sledeći način: 30 sekundi potopite listiće čaja u vodu, bacite vodu, pa onda nalijte 2dl vruće vode. Kofein je prvi koji se oslobađa u vodi tako da se na ovaj način značajno može smanji količina kofeina u čaju.

S druge strane postoji obilje biljnih čajeva koji ne sadrže kofein ali za samo neke se zna da su neškodljivi u trudnoći.

 

Biljni čajevi se prave od korena, bobica, cveća, semena i listova različitih biljaka. Ovi čajevi prirodno ne sadže kofein (ili sadrže vrlo malo do 0,4 mg kofeina po šolji) ali je problem vezan u dostupnosti informacija koje biljke su zaista sigurne u trudnoći, pa se i kod ovih čajeva mora biti pažljiv sa upotrebom.

Mnogi fitoterapeuti preporučuju upotrebu određenih biljni čajeva u trudnoći jer su bogat izvor vitalno važnih vitamina i minerala, a zna se da je u trudnoći povećana potreba za ovim suptancama. Poznat naturopata Nikol Trejsi koja se bavi lečenjem steriliteta i zdravljem trudnica preporučuje upotrebu određenih biljnih čajeva (po njenim rečima – to je mnogo bolja ideja od ispijanja kofeinskih napitaka). Upotreba je izuzetno sigurna sve dok se pridržavamo preporučene dnevne doze. U odnosu na kofeinske napitke biljni čajevi deluju hidrirajuće, imaju obilje važnih materija (minerala i vitamina), bogatstvo antioksidanasa, lako iskoristljive hranjive materije.

Biljni čajevi koji se preporučuju kao bezbedni u trudnoći:

Čaj od korena đumbira

 

 

 

Čaj od korena đumbira u trudnoći („prijatelj stomaka“) smanjuje mučnine, nadutost, poboljšava varenje, izvor minerala itd. Sa malo meda i limuna može biti osvežavajući napitak (kao zamena za kafu). Preporuka je preliti 3-5 kriškica korena đumbira sa 2dl ključale vode, ostaviti 5min. pa piti u malim gutljajima, ne više o