Vlada RS donela Uredbu o prevenciji gojaznosti – još jedan ćorsokak!

February 18, 2018

 

Početkom februara 2018. godine Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti. Namera je dobra i treba je pozdraviti, međutim put je pogrešan! O čemu se zapravo radi?

 

Praviti Nacionalnu strategiju za borbu protiv gojaznosti u 2018. godini, a pridržavati se zastarelih preporuka SZO (Svetske zdravstvene organizacije) iz 2004. godine je ravno kolektivnom samoubistvu!

 

Naime, SZO je davne 2004 godine donela „Globalnu strategiju o ishrani, fizičkoj aktivnosti i zdravlju“ koja je imala jedan cilj – da u svetskoj populaciji smanji broj gojaznih i sve zdravstvene posledice koje nosi višak kilograma. Svi znamo šta se desilo i svi znamo da su te smernice donele još samo više gojaznih i dijabetičara!

 

Ista ta SZO procenjuje da će do 2025. godine preko 50% ukupne svetske populacije biti gojazno!!!

 

 

 

Zašto? Zato što smernice o ishrani koje oni preporučuju počivaju na zastarelim preporukama o ishrani koje su date pre više od 40. godina. To je ona čuvena rečenica – povećajte unos žitarica, a smanjite unos životinjskih masti. Ne, treba da bude baš obrnuto! Evo dokle smo stigli slušajući ove pogrešne smernice…

 

Institut za javno zdravlje Srbije je objavio da je u 2016. godini oko 56% našeg stanovništva gojazno. Dakle, imamo više gojaznih nego normalno uhranjenih i taj broj se samo povećava iz godine u godinu! Mi smo već pretekli morbidne procene SZO!

 

Pravimo neke smernice o ishrani prateći njihove preporuke, a znamo da one neće doneti željene rezultate. Ko je ovde lud? Tradicionalni nutricionisti i oni koji se bave ishranom jednostavno odbijaju da prihvate nova naučna saznanja i na taj način dovode u zabludu sve nas!

 

Po procenama Instituta za javno zdravlje – Batut u 2015. godini u Srbiji je umrlo od posledica kardiovaskularnih bolesti 54.000. ljudi! To vam je približno kao da je te godine nestala jedna opština veličine Vršca. Ne, novine ne pišu o tom masakru!

 

 

Takođe znamo da po procenama Batuta u Srbiji (2015.) ima oko 710.000 obolelih od dijabetesa (mada se strahuje da je broj obolelih i veći). To vam je slikovito rečeno kao da je skoro svaki drugi Beograđanin dijabetičar! Kakve to veze ima sa gojaznošću? To su upravo bolesti koje se najčešće pripisuju posledicama gojaznosti ili poremećenom metabolizmu prouzrokovanom lošom ishranom.  

 

 

Koje su to zdravstvene posledice loše ishrane i gojaznosti:

 

  • Metaboličke bolest – insulinska rezistencija, predijabetes, dijabetes tip 2

  • Kardiovaskularne bolesti – šlog, infarkt, bolesti perifernih krvnih sudova, visok holesterol i trigliceridi, hipertenzija

  • Hormonski poremećaji – PCOS, neplodnost, sterilitet i muškaraca i žena

  • Razne vrste artritisa, giht

  • Upalne bolesti creva – razne vrste kolitisa

  • Anksioznost, depresija

  • Loš imunitet i sklonost ka infekcijama (Candida albicans) itd.

 

Svima je poznato da Amerika ima najviše problema kada je u pitanju borba protiv gojaznosti i posledicama koje ona nosi. Šta su oni uradili? Učinili su tektonski korak u prevazilaženju zastarelih preporuka o ishrani.

 

Svakih pet godina Ministarstvo poljoprivrede Amerike (USDA) izdaje smernice o ishrani – dokument koji ima dalekosežne posledice od toga šta im deca jedu u vrtiću, do toga šta nutricionisti predlažu kao zdravu ishranu.

 

Po poslednjoj reviziji ovog dokumenta na strani sedam stoji rečenica koju niste mogli zamisliti pre desetak godina – „Holesterol se ne smatra više nutritivnom zabrinutošću zbog prekomerne potrošnje“.

 

U prevodu – Holesterol u ishrani se više ne smatra faktorom rizika za razvoj mnogih bolesti. Zasićene, životinjske masti u ishrani ne dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti i ne dovode do gojaznosti. Ta rečenica je dalje obrazložena na 572 strane naučnog izveštaja koji naučnim dokazima potvrđuje ono što ljudi na Low Carb, Keto i Paleo ishrani već odavno znaju - da životinjske masti mogu da vas ubiju samo ako vam tona takve masti padne na glavu!