Niste vi krivi - Odlomak iz knjige „Recite zbogom pšenici“

July 20, 2016

 

 

„U filmu Dobri Vil Hanting, glumac Met Dejmon, u ulozi mladića koji poseduje neuobičajenu genijalnost ali nosi u sebi i zloduhe nekadašnjeg zlostavljanja, počinje da plače dok mu psiholog Šon Magvajer (Robin Vilijams) do u beskraj ponavlja:“Nisi ti kriv“. 

Slično njemu, i mi prečesto, kada nam naraste taj ne baš lep pšenični stomak, krivimo sebe: previše kalorija, premalo vežbanja, premalo samoobuzdavanja. Ali tačnije bi bilo reći da su nas saveti da jedemo više „zdravih integralnih žitarica“ lišili kontrole nad glađu i porivima, te nas ugojili i oduzeli nam zdravlje uprkos našem najvećem trudu i lepim namerama. 

Naširoko prihvaćen savet da jedemo zdrave intergralne žitarice rado poredim sa situacijom kada bismo alkoholičaru rekli: ako ti ne smeta da popiješ jednu-dve, još će ti biti bolje da popiješ devet ili deset. Prihvatanje takvog saveta ima pogubne posledice po zdravlje. 

Niste vi krivi. 

Ukoliko šetate neprijatan pšenični stomak koji se preliva; ukoliko bezuspešno pokušavate da se udenete u prošlogodišnje farmerke; ukoliko uveravate svog doktora da ne jedete nezdravu hranu, a i dalje imate višak kilograma i dijagnozu predijabetesa uz visok pritisak i holesterol; ukoliko ste muško i očajnički pokušavate da prikrijete ponižavajuće ženske grudi – razmotrite rešenje da se zauvek oprostite od pšenice. 


Eliminišite pšenicu, eliminisali ste problem. 

Šta možete izgubiti sem pšeničnog stomaka, ženskih grudi ili pozadine nalik testu“?