Alkoholom protiv mršavljenja

July 16, 2016

 

 

Konzumacija alkohola sa obično povezuje sa opuštanjem, uživanjem, društvom i slavljima pa je kod nas socijalno prihvatljivo da pijemo.

 

Po istraživanju sajta Chartsbin, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po količini alkohola po glavi stanovnika, sa 11,12L godišnje (svetski prosek je oko 6L).

 

Pre nas su Moldavija, Češka, Mađarska i Rusija, dok se najmanje alkohola pije na Bliskom istoku.

 

Po svemu sudeći Srbi najviše vole da piju pivo.

 

 

Nećemo govoriti o klasičnoj štetnosti konzumacije alkohola već o tome kako alkohol može da ometa naše napore da izgubimo višak kilograma.


Još pre 10 miliona godina životinje su razvile sistem kako da metabolišu alkohol iz fermenrisanog voća da bi se prilagodile klimatskim promenama. Zahvaljujući postojanju ADH enzima možemo da metabolišemo alkohol (etanol).

 

 

 

Pored toga što alkohol možemo uneti pijenjem, svakodnevno se u našem sistemu za varenje stvori oko 3g etanola fermentacijom crevnog sadržaja. Sav etanol se metaboliše (razlaže) u jetri i bubrezima. Kada ne bi imali mogućnost razlaganja alkohola, telo bi vrlo brzo postalo zatrovano etanolom.

 

Etanol se u jetri razlaže na acetaldehid vrlo nestabilno i toksično jedinjenje koje formira slobodne kiseoničke radikale, koji kod hronične konzumacije alkohola dovode do teškog oštećenja jetre.


Telo nema mehanizme kojima može da odloži metabolizam alkohola niti njegovih produkata.

 

Za telo je prioritet da se oslobodi tereta alkohola. Sve dok traje metabolička obrada alkohola spaljuju se metaboliti alkohola, a ne masti u telu.

 

 

Pijenjem alkohola stopira se proces gubljenja masnih zaliha jer to nije prioritet našem telu

 

Jednostavno rečeno – alkohol stoji na putu sagorevanja masti u organizmu. 

Ako vam nije prioritet da smršate onda možete da konzumirate alkohol u umerenim količinama ali ako ste rešili da se otarasite sala iz svog tela, onda dobro pazite šta i kada pijete.

 

Alkohol možete piti s vremena na vreme.

 

Šta to znači?

 

Kada su neke proslave u pitanju - rođendani, slave i sl.


 

Treba imati na umu da nisu sva alkoholna pića ista