Keto pekara - LCHF/Keto hleb

May 13, 2019

 

 

Nije lako odustati od hleba i peciva naročito ako ste ih obilato jeli pre prelaska na LCHF/Keto režim ishrane. Evo korsnih saveta od Aarona sa FatForWeightLoss sajta, gde možete pronaći mnogo korisnih i lepih recepata.

 

Zaista je izazov napraviti dobar keto hleb, koji nema jak ukus jaja ili da se ne kruni na sve strane, kada probate da ga isečete na parčad za pravljenje tosta ili sendviča.

 

 

Saveti za pečenje

 

 

Jaja

 

Keto hleb obično sadrži veću količinu jaja i može biti izazov napraviti hleb koji nema „jajast“ ukus i miris. Zato je trik uvek koristiti jaja koja su sobne temperature i iz slobodnog uzgoja. Ako ste zaboravili da na vreme izvadite jaja iz frižidera, slobodno ih stavite na tri minuta u toplu vodu iz slavine (ne brinite neće se skuvati).

 

 

Maslac i kokosovo ulje

 

Brže ćete napraviti hleb ako je i maslac na sobnoj temperaturi. Ako se na vreme niste spremili na ovaj korak, varijanta je da maslac istopite u maloj šerpi i na tihoj vatri. Maslac ne sme da bude vruć jer će uticati na strukturu jaja.

 

Dodajte kokosovo ulje kada se maslac istopi. Ako vam je nepodnošljiv miris kokosa možete ga zameniti nekim drugim hladno ceđenim uljem.

 

Klasične preporuke su - da uvek mešate suve i vlažne sastojke u dve odvojene posude, pa da ih na kraju sjedinite. Suve sasatojke dodajete postepeno u posudu sa vlažnim sastojcima (misli se na jaja, maslac i ulja). Jaja možete mutiti i viljuškom nije neophodno koristiti mikser, sem ako nije naglašeno.

 

 

Saveti za pečenje

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni Celzijusa i sačekajte da se zagreje.

 

Stavite papir za pečenje u pleh u kome ćete peći hleb. Obično se za keto hlebove koriste kalsični kalupi za hleb (21x12cm).

 

Kada stavite smesu u pleh, ravnomerno je rasporedite pomoću kašike ili lopatice za testo. To će pomoći da se hleb ravnomerno i lepo ispeče.

 

Kada se na hlebu pojave pukotine i zlatno smeđa boja, proverite da li je hleb pečen tako što ćete čačkalicom probosti sredinu hleba. Testo je pečeno ako je čačkalica čista i na njoj nema tragova testa. Tada znate da je hleb pečen i možete ga izvaditi iz rerne.

 

Svaka rerna je priča za sebe, zato je najbolje da prvi put malo više pazite kako se hleb peče i kada je gotov, nego samo da se oslonite na tajmer.

 

 

Saveti za hlađenje

 

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz kalupa i papira za pečenje i ohladite ga na žici, tako da sve strane hleba budu podjednako hladne.

 

Ako imate pogodnu staklenu površinu za hlađenje to će pomoći da se smanji ukus jaja.

Ako hleb ostavite da se hladi na dasci za sečenje, videćete da će donji deo hleba biti drugačiji.

 

 

Za recept koji sledi koristi se bademovo i kokosovo brašno, ovaj hleb ima oko 20 puta manje ugljenih hidrata od običnog, pšeničnog hleba, a teksutra je veoma slična klasičnom hlebu.

 

U principu od ovakvih vrsta hlebova obično dobijete oko 16 kriški.

 

 

Da li ovaj hleb može da se napravi bez mlečnih proizvoda?

 

Da, samo umesto maslaca stavite oko 120 ml maslinovog ulja. Dobićete sličan rezultat.

 

 

Ako nemam ksantin gumu, šta drugo mogu da korstim?

 

Ksantin guma je vezivna supstanca i sprečava da se hleb raspadne prilikom sečenja.

Evo nekoliko opcija šta možete da stavite umesto ksantin gume (količina - jedna kašičica):

 

Želatin u prahu, guar guma, samleveno čija seme (u mlinu za kafu) i psilijum ljuskice.