Low Carb (LCHF) ishrana za početnike - osnovne smernice

May 22, 2018

 

Jedite samo kada ste stvarno gladni

 

To što je gladan vaš muž, žena ili dete, ne znači da i vi treba da im se pridružite u jelu ako stvarno niste gladni. Odavno smo izgubli osećaj za pravu glad, pa jedemo po navici jer nam je izuzetno razvijen patološki apetit. Kako vreme bude prolazilo na LCHFu, shvatićete da vam se javlja prirodni osećaj gladi, a ne apetit i da ponovo postajte gospodar u svom životu, a ne rob loših navika.


    

Prestanite da jedete kada osetite da ste siti 

 

Lako je reći ali teško uraditi...bar na početku, dok se ne odviknete starih navika i loše hrane. Kako vreme prolazi biće vam sve lakše da oslušujete svoje telo i da stvrano prestanete da jedete kada osetite da ste siti.

 

Danas, malo ko to radi. Ljudi osete da su siti ali to ih ne sprečava da pojedu još i još sve dok im ne postane muka i dok ne osete bol u želucu, kao poslednju odbranu organizma od ogromnih količina hrane. Tako nešto neće vam se dešavati na LCHFu jer jedete pravu hranu, a ne đubre koje ne može da nas zasiti jer nema ništa što je organizmu potrebno. 

 

 


Koliko obroka treba da imate tokom dana?

 

Onoliko koliko sami želite tj. ponoviću jedete samo kada ste gladni. Jedete pravi obrok, izbegavate grickanje. Ako grickate onda neka to bude samo koštunjavo voće (jedna, dve šake na dan), semenke, štapići sirovog povrća i sl. Od voća samo bobičasto (jedna, dve šake na dan) i ono sa malo šećera (citrusi, kisele jabuke - jedna, dve voćke na dan).

 

*Ova preporuka se odnosi na strog režim LCHF ishrane - za gojazne i dijabetičare tip 2. Ostali ako imaju želju za više voća, mogu unositi i više ali to treba da bude uvek sezonsko, domaće, sveže, poželjno - organsko. Uvek imajte na umu da je voće - slatkiš prirode (bogat fruktozom i vodom, pre svega).

 

Šta je pravi obrok? 

 

 

 


Doručak 

 

 

jaja na hiljadu načina, 
domaća slanina, čvarci, kobasica, 
sir, puter, kefir, jogurt, 
sveže salate, 
LCHF peciva (ponekad), 
LCHF musli i kokosovo mleko itd. 

 

 

Ručak i Večera 

 

supe i čorbe od povća, mesa i kostiju sa kosnom srži, 

 

parče mesa, ribe, iznutrice, morski plodovi 

 

povrće koje raste iznad zemlje u obliku svežih salta pre svega i kao grilovano, prženo (na svinjskoj masti, maslacu), kuvano na pari, zapečeno u rerni...

 

Sveža, sirova salata bi trebala da bude oko 30-50% ukupnog obroka!

 

 


 

Užina

(ako vam je baš potrebna između obroka) 

 

 

Jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice (jedna šaka), sa slatkom pavlakom po želji, 

 

Koštunjavo voće i semeke – po želji, jedna šaka na dan. 

 

Kuvano jaje 

 

Čvarci 

 

Pržena slaninica i svinjska kožurica 

 

Kockice tvrdih sireva