Dijabetes 2 je izlečiv!

April 25, 2017

Diabetes mellitus tip 2 ili šećerna bolest. Da li ste ikada razmišljali o tome da nije u pitanju masna bolest već šećerna?

 

Bolest koja je prouzrokovana visokim unosom šećera u ishrani, a ne mastima koje se strogo zabranjuju u dijeti protiv ove bolesti. Da, tako je jednostavno, šećeri izazivaju šećernu bolest!


 

Pre nego što dalje krenemo sa pričom da razjasnimo šta su to šećeri u ishrani?

 

Hranom unosimo tri vrste makronutrijenata – ugljene hidrate ili šećere, proteine ili belančevine i lipide ili masti i svi oni su bitini u izgradnji i funkcionisanju organizma, samo postoji jedna važna činjenica...

 

Masti i proteini su esencijali i moraju se unositi putem ishrane (jer naše telo ne može da ih proizvede), dok ugljeni hidrati ne moraju . Naime, koliko god da nam je potrebno ugljenih hidrata u metaboličkim procesima naša jetra može da napravi dovoljne količine, dok to nije slučaj sa proteinima i mastima.


 

 

             Ovo je najveći izvor šećera u ishrani!!!

 

 

Kada kažemo ugljeni hidrati ili šećeri to nije samo beli, stoni šećer i slatkiši, tu se ubrajaju i sve vrste žitarica (pšenica, raž, jećam, ovas, heljda, kukuruz, proso, pirinač...) i sva ona hrana koja se dobija obradom žitarica (misli se pre svega na hleb, pekarske proizvode i testenine koji su izuzetno visoko zastupljeni u današnjoj ishrani) .

 

U ovu grupu se ubrajaju i namirnice koje su bogate skrobom (vrsta šećera) – krompir, mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, boranija). I voće – slatkiši prirode! Da, sve ove namirnice koje čine okosnicu moderne ishrane su izuzetno bogate ugljenim hidratima ili šećerima i direktan su uzročnik dijabetesa tip 2.

 

To vam je i odgovor na pitanje – zašto smo bolesni od šećerne bolesti? Zato što u neverovatno velikim količinama jedemo ugljene hidrate = šećere!

  

Ne želim da ulazim u hemiju i da objašnjavam kakve sve vrste šećera postoje, kako strukturno izgledaju i sl. to je nebitno za ovu našu priču. Ono što treba znati je da sve vrste ugljenih hidrata (bili oni jednostavni ili složeni) kada dospeju u naš sistem za varenje na kraju se razgrade na osnovni šećer- glukozu koja ulazi u krv i predstavlja jednu vrstu goriva za sve ćelije. Drugu vrstu goriva dobijamo iz ketogenih tela koja nastaju razgradnjom masti (i to je ona vrsta goriva koja se koristi u LCHFu).

 

 

Jednostavno rečeno kada glukoza (osnovni šećer) dospe u krvotok dolazi do lučenja hormona insulina iz pankreasa, koji pored ostalog omogućava ulazak glukoze u ćelije.

 

Šta insulin zapravo radi?

Omogućava glukozi iz krvi da uđe u sve ćelije našeg organizma. Tako ćelije dobijaju preko potrebnu energiju za vitalno važne procese. 

Šta se dešava kada nema dovoljno insulina? U krvotoku ima previše glukoze koja deluje toksično na zidove krvnih sudova.