100+ upotreba kokosovog ulja

January 11, 2017

 

Koksovo ulje ima širok spektar upotrebe I može biti korisno na mnogo načina. Na žalost tek u poslednje vreme počela je njegova šira upotreba jer je bilo proterano iz ishrane kao ulje bogato zasićenim mastima. Ulje na sobnoj temperaturi ima konzistenciju maslaca ali se na toploti pretvara u tečnost. Ulje može da oksiduje I da užegne pa je najbolje čuvati ga u frižideru. Ima prijatan tropski miris I ukus I predstavlja divan izvor zdravih masti I liposolubilnih vitamina u ishrani. Kokos je odličan izvor hranljivih materija I može se konzumirati njegovo meso, sok I ulje 

 

Ulje prednjači u količini hranjljivih materija. Kokosovo ulje ima preko 90% zasićenih masti I ima antibakterijsko, antivirusno I antifugalno dejstvo. Ima antioksidativnu aktivnost I osobinu da podstiče adsorpciju minerala iz druge hrane.

 

Neverovatan je izvor masnih kiselina srednjeg lanca (MCFAs) 

 

Većina masti koje unesemo su dugolančane masne kiseline koje moraju da se razlože pre nego što budu adsorbovane. Kokosovo ulje je bogato kratkim I srednjim lancima masnih kiselina koje se lako vare I brzo dolaze do jetre za proizvodnju energije. MCFAs se pravo šalju u jetru, vare se bez žuči I enzima pankreasa koji se inače izlučuju za potrebe varenja masti, zato je kokosovo ulje pogodno I za one koji imaju problem sa žučnom kesom. 

MCFAs može povećati nivo metabolizma jer se one direktno šalju u jetru I predstavljaju instant izvor energije (važno za sportiste).

 

Veći deo MCFAs u kokosovom ulju pripadaju laurinskoj kiselini koja se nalazi u izobilju u majčinom mleku I pretvara se u supstancu monolaurin koja je korisna u povećanju imuniteta I borbi protiv virusa I bakterija. Preventivno deluje I protiv određenih vrsta karcinoma. Kokosovo ulje ima preko 40% laurinske kiseline pa predstavlja najbogatiji prirodni izvor ove važne supstance.


 

Fascinantno je napomenuti da stanovnici zemalja poput Tajlanda u ishrani kosite obilje zasićenih masti u čemu kokosovo ulje dominira, a imaju malu stopu oboljevalja od kardiovaskularnih bolesti I najnižu stopu oboljevanja od raka, među 50 ispitivanih zemalja, prema navodima SZO (Svetske Zdravstvenste organizacije).

 

Tajlanđani u ishrani najviše koriste kokos, fermentisanu hranu, meso, razno povrće, pirinač sa obiljem začinskih biljaka kao što su: kari, limunova trava, bosiljak itd. 

Zasićene masti su proterane iz naše ishrane u strahu od kardiovaskularnih bolesti, a šta mi imamo danas? Uzrok smrti broj jedan u našoj zemlji su srčane bolesti, a niko više ne jede zasićene masti!

 

Oblast kardiologije nije postojala pre 1940 godine, a danas je ta oblast 60 puta unapređena u odnosu na period pre 1940. godine. Od tada mnoge zasićene masti pa I kokosovo ulje su proterane iz naše ishrane, a kao zamenu dobili smo “zdrava” biljna ulja.

 

Bilo bi logično da smo od tada smanjili stopu oboljevanja od srčanih bolesti, svi znamo da je stvarnost jednaka horor priči. Zato da vidimo kako kokosovo ulje možemo na najbolji način iskoristiti u svakodnevnom životu, ne samo za ishranu već I za negu lica, tela I kose. 

Napomena: za spoljašnju upotrebu možete koristiti bilo koje kokosovo ulje ali za jelo se preporučuje isključivo ekstardevičansko, hladno ceđeno kokosovo ulje (po mogućstvu, organsko)!

 


Kokosovo ulje za kuvanje I pečenje hrane 

 

 

 


 

- Ovo ulje ima visoku tačku dimljenja, odlično je za pečenje, prženje ali I kao zamena za maslac 


- Dodajte ulje u svakodnevnu ishranu kao energetski dodatak I emulgator za kafu 


- Možete napraviti domaći majonez bez štetnih PUFA iz biljnih ulja 


- Zahvaljujući velikoj količini MCFA ubrzava metabolizam 


- Odličan je deo užine za decu, podstiče pravilan razvoj mozga 


- Možete ga koristiti kao zamenu za bilo koje biljno ulje