“Blender-smoothie pomama” Blendirate hranu? Zašto?

September 17, 2019

 

 

Reklame su moćna stvar, toliko da mogu da pomute način razmišljanja mnogih…

 

Svi koji drže do sebe I koji se trude da vode zdrav način života brže-bolje su pohitali da kupe još jednu spravicu u kuhinji koja “otključava I najskrivenije hranljive materije u hrani”? Dobro… znači ništa se ne važi što imamo zube, moćnu želudačnu kiselinu, pankreas, creva, enzime I sokove za varenje hrane. Kako smo mi uopšte opstali do danas, bez blendera za hranu? 

Svi nešto mute, “blender- smoothie pomama” je zahvatila dobar deo modernog sveta, pa ni mi nismo ostali imuni

 

U poslednje vreme kada sa ljudima govorim o ishrani i lečenju određenih bolesti, skoro svi pominju kako kod kuće imaju taj specijalni blender za hranu, koji ustvari nije blender nego “ekstraktor hranljivih materija”! Bože, pomozi nam… 

Hranu treba da jedemo u njenom prirodnom obliku I to je to. Ništa komplikovano…

 

Ono oko čega treba da se portudimo je da pronađemo najkvalitetnije, domaće, organske, sveže proizvode – povrće, voće, koštunjave plodove, semenke, ribu, meso, iznutrice I jaja životinja koje slobodno pasu travu, dobar izvor masnoća itd. Za to vredi dati novac jer je to hrana koja je jedino, pravo gorivo za naš organizam. Kvalitet namirnica je na prvom mestu kada govorimo o zdravoj ishrani, a na drugom njihova pravilna priprema.

 

 

Sveže I sirovo voće i povrće treba da jedemo kad god je to moguće ali ne po svaku cenu! Sirova hrana ima obilje enzima, vitamina, minerala, vlakana I hranljivih materija u svom prirodnom stanju I kao takva je vrlo pogodna kao izvor energije za naše telo ali biljna hrana može imati I antinutritivne materije koje loše utiču na naše zdravlje. 

Iako pobornici sirove I veganske ishrane propagiraju da smo stvoreni da budemo biljojedi stvarnost je ipak drugačija, o tome čitajte ovde

Voće 

Voće je prirodni desert. Bogato voćnim šećerom – fruktozom, sa nešto vitamina, minerala I tečnosti - deluje osvežavajuće. Ali koliko dobijate esencijalnih hranljivih materija (proteina I masti), Nula. (Poznato je da ugljeni hidrati nisu esencijalne hranljive materije tj. ne moramo da ih unosimo putem hrane). Kada pojedete jabuku na prazan stomak, koliko se osećate sito? Za maksimalno pola sata osetićete rupu u želucu I imaćete neodoljivu potrebu da nešto konkretno pojedete. Fruktoza - voćni šećer podiže nivo glukoze u krvi, oslobađa insulin I vrlo brzo vi dobijate signal da ste gladni jer niste uneli hranljive materije već samo šećer, vodu I nešto vitamina I minerala. 

Nije prirodno: 

- da jedemo voće 365 dana u godini. Danas deca više ni ne znaju kada nam koje voće stiže onako prirodno. 

- da jedemo svaki dan po pola kilograma voća, kako neki moderni nitricionisti predlažu. Zamislite da šetate kroz voćnjak pun jabuka… Koliko ste u stanju da pojedete? Malo, jednu, dve jabuke, ne više. 

- da jabuke I kruške budu bez semena, neverovatno glatke, sjajne I žilave kore, bez ukusa I mirisa… 

- da pomorandže, kivi, banane I ostali “južnjaci” prolaze kroz tešku hemijsku manipulaciju da bi “sveži” stigli do nas. Da ne ulazim u ovu mračni temu… 

- da voće možemo neverovatno dugo da čuvamo na sobnoj temperaturi, a da se ne pokvari. Organska jabuka će da istruliti u roku od tri dana, dok jabuka iz marekta može da bude “dobra” I mesec dana u istim uslovima. 

- da jedemo smrznuto voće ili pravimo sok sa mlevenim ledom (želudac bi plakao da može). 

- da je domaće voće skuplje od uvoznog. Kada pitate – zašto je ovo skuplje? Dobijete jako glup I uznemiravajući odgovor – pa zato što je domaće! I tako dalje…


 

                                    Lepo izgleda, ali… 

 

 

Smoothie od voća je kriminalni napad na naš pankreas! Evo zašto. 

Celo voće u svom prirodnom obliku pored šećera, vode, minerala I vitamina Ima I biljna vlakna. Biljna vlakna se grubo dele na rastvorljiva I nerastvorljiva. Nerastvorljiva vlakan su bitna jer usporavaju adsorpciju glukoze iz hrane, dok rastvorljiva vlakna prave masu sličnu gelu u našim crevima I potpomažu varenje.

 

Po rečima dr Roberta Lustinga (dečijeg endokrinologa) blendiranjem voća uništava se dobar deo nerastvorljivih biljnih vlakana, pa je adsorpcija glukoze vrlo brza posle pijenja takvih voćnih napitaka. Adsorpcija glukoze je veoma brza zato što nema barijera kao što su nerastvorljiva biljna vlakna, pa se sav višak šećera konvertuje u masno tkivo. Zato, bledirati voće nikako nije dobar izbor za obolele od dijabetesa, gojaznosti, metaboličkog sindroma, nealkoholne masne jetre, hipertenzije itd. 

Blendirano voće se drugačije adsorbuje nego kada ga je jedemo u njegovom prirodnom stanju jer se nerastvorljiva biljna vlakan blendiranjem funkcionalno uništavaju

 

 Pored toga, kada nema žvakanja hrane možemo da unesemo mnogo veće količine hrane nego što su nam potrebne. Kada se hrana pretvara u tečnost povećava se njeno glikemijsko opterećenje (mera koliko neka hrana utiče na nivo glukoze I insulina u krvi). Cela jabuka ima glikemijsko opterećenje 6, a sok od jabuke 30! Da ne govorim o tome da varenje hrane započinje u ustima – žvakanjem, hrana se meša sa važnim pljuvačnim enzimima, a pijenjem frapea preskače se prva faza varenja hrane. 

Po rečima dr Caldwell Esselstyn treba da izbegavamo smoothie ili frapee od voća jer tako fino usitnjena biljna vlakana gube svoju dobru osobinu I funkcionalno kao da više I nepostoje. Šećer iz voća zaobilazi klasičan metabolički proces varenja. Po njegovim rečima ovaj efekat se može umanjiti ako voće pomešamo sa povrćem. 

Povrće 

Kada je reč o frapeima od povrća na jednu stvar mora se obratiti pažnja. Određeno sirovo povrće može biti izvor strumogenih materija (koje blokiraju metabolizam joda) I dovode do poremećaja rada štitne žlezde (strume – gušavosti).

 

Ove materije se nalaze pre svega u namirnicama kao što su: