GAPS dijeta i dijabetes 1

October 5, 2016

 

 

 

GAPS dijetu je osmislila dr Natasha Campbell-McBride (neurolog i specijalista ishrane) kao pomoć oboleloj deci od različitih psihijatrijskih i neuroloških bolesti (autizama, hiperaktivnosti, disleksije, dispraksije, šizofrenije, poremećaj pažnje, bipolarnih poremećaja, opeseivno-kompulzivni poremećaja itd.).

 

 

dr Natasha Campbell-McBride
http://www.doctor-natasha.com/gaps-book.php

 

Skraćenica GAPS potiče od Gut and Psychology Sindrome – sindrom koji povezuje bolest creva i mozak.

Pre nekog vremena ova doktorka je počela da govori kako GAPS dijeta ima odlične rezultate kod dece koja su obolela od dijabetesa 1. Ona tvrdi da su sva deca koja su bila stavljena na ovu dijetu izlečena! Naravno potrebno je sačekati klinička ispitivanja i sve uzeti sa rezervom ali do tada hajde da vidimo o čemu se radi?

Princip – svim ovim bolestima pa i dijabetesu tip 1 zajedničko je „curenje creva“ tj. svi oni manje-više imaju problem sa normalnim funkcionisanjem sistema za varenje što vodi u autoimunitet. Crevni zid propušta razne proteine i toksine koje inače ne bi smele da napuste unutrašnjost creva.

 

Neki od ovih proteina imaju sličnu strukturu kao proteini nekih organa (molekularna mimikrija) i tu nastaje problem. Kada telo prepozna strane proteine stvara antitela koja treba da unište neprijatelja. Zbog pomenute sličnosti u strukturi proteina bivaju napadnute i neke naše ćelije kao što su ćelije pankreasa, tiroidne žlezde, nervi, zglobovi, creva...

 

 


Kako da zaustavimo to curenje iz creva?

 

Jer kada to učinimo, neće više biti stranih protiena, kao ni autoantitela, imuni sistem će se smiriti, a pankreas regenerisati jer on ima moć regeneracije kao skoro sve ćelije u našem telu. Odgovor je specifična ishrana.

 

Ishrana koja ne može učiniti neko zlo kao što to može učiniti neko novonastalo farmaceutsko „čudo“ali može pomoći i može dati nadu da je moguće staviti pod kontrolu i normalno živeti sa dijabetesom tip 1! 

 

 


 

Od čega prvo da krenemo?

 

Od nasledstva, ali ne onog na šta ste obično navikli da odgovarate kada vas neko pita – da li je bilo ovih bolesti u vašoj užoj ili široj porodici?

 

Ne, ovde se isključivo radi o majci.

 

Koja pitanja dr Nataša postavlja majkama svojih malih pacijenata? Na kakvoj ste vi ishrani bili kao dete – veštačkoj ili prirodnoj ishrani? Većina današnjih mama koje imaju mlađu decu rođene su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je bilo veoma moderno hraniti decu mlečnim formulama.

 

Deca koja su hranjena mlečnim formulama imaju drugačiju crevnu floru u odnosu na decu koja su sisala majčino mleko.

 

Deca koja nisu napravila dobru crevnu floru bar nekoliko puta u prvim godinama života imaju infekcije koje zahtevaju terapiju antibioticima koji dalje pogoršavaju stanje već loše crevne flore. Onda dolazi pubertet i nešto kasnije kontraceptivne pilule koje imaju razarajući efekat na crevnu floru.

Jedna od glavnih uloga dobrih crevnih bakterija je da nas štiti od oportunističkih bakterija u crevima kojih ima oko 500 različitih vrsta.

 

Oportunisti su one bakterije koje nam u principu ne smetaju dok su u malom broju. Problem nastaje kada se unište „dobri momci“ onda ostaje dovoljno mesta na crevnom zidu da počne širenje „loših momaka – oportunista“ koji u novonastaloj atmosferi postaju patogeni i izazivaju bolest.

 

Moderna ishrana sa obiljem ugljenih hidrata je idealna za ubijanje dobrih i bujanje loših bakterija. Tako je moderna mama veoma ugrožena po pitanju zdravlja creva.