Dobar način da se ostavi pušenje

June 12, 2016

Duvan (Nicotina tabacum) stiže u Evropu posle otkrića Amerike 1560. godine. Kolumbov mornar Rodrigo de Jerez bio je prvi koji je probao duvan i veoma brzo je postao zavisnik. Inkvizicija je procenila da se u njega uselio zli duh i da ga moraju obesiti. Tako je skončao prvi zavisnik od nikotina na teritoriji Evrope, a i mnogi drugi nisu mnogo bolje prošli.

 

 

Duvan je biljka koju ni jedna životinja neće da okusi osim čoveka. Stavite pred bilo koju domaću ili divlju životinju listove duvana i gledajte da li će neko da se usudi da stavi par listova u usta. Neće! Pre će umreti od gladi! Zašto onda čovek silno pokušava da prevari prirodu? 

Na listu duvana se nalaze sitne kapljice koje su pune otrova – nikotina, koje biljka luči kao prirodni inkseticid jer se tako štiti od insekata koji bi mogli da joj naude. Tako teraju ne samo insekte već i veće životinje. Poznato je da biljke nemaju noge i ne mogu da pobegnu od određenih napasnika, pa su se mnoge godinama usavršile u odbrani i preživljavanju. Biljka misli – ako me probaš i ne bude ti dobro, sledeći put ćeš da me zaobiđeš, pa će tako biti dobro i tebi i meni (isto to misli i pšenica). 

Sve bi to bilo lepo kada bi čovek slušao prirodu ali ne...mi i onako otrovnu biljku dodatno “nadogradimo” pesticidima, teškim metalima i ostalim đubretom koji daje „aromu“ i pojačava zavisnost!


 

 

 

Zavisnik od nikotina nema ništa veći izbor nego zavisnik od heroina! 

1 faza – Psihička zavisnost prividna opuštenost zbog nikotina, želja da se obnovi iskustvo...Jedna po jedna cigareta = pušač 

2 faza – Fizička zavisnost nikotin je u svim organima, ugrađuje se kao parazit u svaku ćeliju!

 

 

Pušač želi da ostavi pušenje ali pušenje ne želi da ostavi njega.

 

 

Postavlja se pitanje, zašto neko uopšte postane pušač? Najčešći razlozi su: 

radoznalost 
bunt 
pritisak društva 
problemi u porodici 
problemi na poslu,u školi 
bes, ljutnja 
dosada 
nagrađivanje sebe 
ispiranje mozga od malena (kako je pušenje „cool“) 
Procenjuje se, da se u svetu: 

dnevno popuši oko 15 milijardi cigareta 
da svake godine od posledica pušenja umre oko 2 miliona ljudi 
da oko 6.000. umre svaki dan 
da je u 20. veku nastradalo oko 100 miliona ljudi - više nego u svim ratovima zajedno! 
da pušači u proseku žive kraće 10 – 15 godina 

Statistika nije ništa bolja ni u Srbiji. Procenjuje se da je 47% stanovništva zavisno od nikotina, da smo na drugom mestu u Evropi i peti na svetu po broju pušača. Da nam ni deca nisu pošteđena od ove bolesti jer oko 8% osnovaca i oko 37% srednjoškolaca je zavisno od nikotina! Da svakodnevno bacimo oko 6 tona opušaka... i da smo po stopi smrtnosti od posledica pušenja na prvom mestu u svetu! Crna je ovo statistika... 

I obrni-okreni nema mnogo genijalnih saveta za one koji žele da ostave pušenje cigareta. Pominje se čelična volja, želja, fizička, psihička zavisnost, zamena za nikotin, elektronske cigarete itd. ali u svakom slučaju onima koji žele da se „skinu“ sa nikotina nije lako. 

Po mom mišljenju jedan čovek je na vrlo jednostavan ali moćan način objasnio šta se dešava i kako oni koji žele mogu da se zauvek otarase nikotinske zavisnosti. U pitanju je Allen Carr I njegova metoda – ”Easy Way” i knjiga – “Lako je ostaviti pušenje”. Uspešnost njegove metode je 90%! 

 


Zašto Allen Carr zna šta priča?

 

Zato što je bio teški zavisnik od nikotina I uspeo je sam da se izbori pomoću ove metode. Po profesiji je bio knjigovođa,koji je u stresnim situacijama pušio i 100 cirageta dnevno! Kako Allen kaže: “Kada sam 1983. godine rešio da ugasim svoju poslednju cigaretu, bio sam najsrećniji čovek na svetu. Da to, tada nisam uradio već odavno bi bio mrtav”.


 

 

 

Šta nas Allen Carr uči? 

 

Pušačima ne vredi govoriti ono što već znaju, da je pušenje: 

 

loše 
smrdljivo 
prljavo 
odvratno 
štetno 
protivživotno 
protivprirodno 
izopačeno 
samouništavajuće 

 

 

 

                                    Ovu nalepnicu vide samo nepušači! 

 

Kako se postaje zavisnik od nikotina? 

Ako ne pušimo mislimo da nešto propuštamo, 
onda se dobro pomučimo da postanemo zavisni, 
a na kraju nam nije jasno zašto smo propušili. 

Pušači ne puše zato što žele, več zato što misle da moraju. 

 

 

Čega se pušači odriču: 
• zdravlja 
• energije 
• novca 
• duševnog mira 
• samopouzdanja 
• hrabrosti 
• samopoštovanja 
• sreće 
• slobode 

Šta sprečava ljude da prestanu sa pušenjem? 

Misle da će se osećati jadno ako ne zadovolje žudnju.