January 16, 2020

Kao što sam već govorila za mene kao lekara je zaista mučno da govorim o lečenju neke bolesti koja se vodi kao „bolest nepoznatog uzroka“. Naravno, uzrok uvek postoji samo ga treba pronaći. Umesto da sve svoje napore usmerimo u pronalaženju uzroka pa tek onda i adekvatne terapije mi besomučno pokušavamo da „lečimo“ u nadi da će nešto da upali.

Oh, kako poražavajuće...

Lekari su postali robovi farmaceutske industrije i jedino što znaju je da prepišu lek koji im farmaceutska kuća plasira kao provere...

June 27, 2018

Da li se čudite naslovu?

Kako to misliš različite vrste sindroma policističnih jajnika, zar postoje? Da, postoje samo teško da ćete to čuti od svog ginekologa ili endokrinologa.

Pre nego što krenemo, važno je reći da je ključan problem kod PCOS-a – neuspešna ovulacija. To je razlog zašto postoji pad estradiola i progesterona (ženskih polnih hormona).

Posledično se povećava nivo testosterona (muškog polnog hormona) i zato se razvijaju svi oni sekundarni simptomi – akne, gubitak kose, neplodnost itd.

...

June 27, 2018

Ako su vam djagnostikovali sindrom policističnih jajnika to možda i nije tačna dijagnoza!

Takozvane ciste imaju vrlo malo veze sa vašim pravim stanjem. Te ciste neće prouzrokovati – povećanje telesne težine, akne, bolest srca, niti neplodnost.

Ako se u nazivu bolesti pojavljuje jajnik, to je onda bolest jajnika?

Tako bi trebalo da bude ali ne mora nužno i da znači. U stvari je pogrešno!

Vaši jajnici uopšte nisu krivi! Sa pravilnom podrškom jajnici će povratiti funkciju koju su imali.

Svakog meseca ja...

December 26, 2016

Početkom osamdesetih godina prošlog veka počela je pomama za vežbanjem, aerobikom i trčanjem u isto vreme kada je počela i epidemija gojaznosti u svetu.

Sve se to poklopilo sa posledicama novih preporuka u ishrani (početkom 70tih) koje su nas savetovale da smanjimo unos zasićenih masti, a povećamo unos ugljenih hidrata, sve zarad smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Toliko smo navikli na rečenicu koju nam govore lekari i nutricionisti:“Ako mislite da smršate morate da jedete manje masti,...

December 15, 2016

Govorili smo o jednom veoma važnom uzroku nastanka PCOSa, a to je povišen insulin u krvi i sa svim posledicama koje on izaziva u funkcionisanju hormona u našem telu.

Iako se o PCOSu i dalje govori kao o bolesti nepoznatog uzroka videćemo da to nije baš tako i da pored toga što treba da se obrati pažnja na nivo insulina u telu tj. načinu ishrane isto tako treba da povedemo računa i o zdravlju svojih creva.

Sindrom „curećih creva“ ili sindrom povećane propustljivosti creva je jedan vrlo složen pr...

June 18, 2016

Pilot studija: Efekti dijete sa malo ugljenih hidrata, Ketogena ishrana na sindrom policističnih jajnika (PCOS)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1334192/

Ishrana sa malo ugljenih hidrata i metabolizam

http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/276.full

Ograničeni unos ugljenih hidrata poboljšava karakteristike metaboličkog sindroma

http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-31

Gojaznost i PCOS

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861983/

Hirzutizam i PCOS

...

June 1, 2016

PCOS (Polycistic Ovary Sindrome)

Sindrom policističnih jajnika je čest endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom periodu. Smatra se da svaka petnaesta žena u svetu boluje od PCOSa. Prvi znaci se mogu javiti vrlo rano već sa prvim mesntrualnim ciklusom ili nešto kasnije tokom života. 

Nalaz na ultrazvučnom pregledu pokazuje obilje cista u jajnicima pa je po tome ovaj sindrom i dobio naziv policistični. Mnogobrojne ciste predstavljaju nezrele folikule. Sazrevanjem folikula nastaje jajna ćelija...

Please reload

  • Facebook Social Icon

dr med. Bojana Mandić

- Autor

- Doktor medicine

- Aromaterapeut

- Klinički hipnoterapeut

- Nezavisni istraživač

Glavne teme