Palmino ulje – ekološka katastrofa! Šta ostavljamo našoj deci?


Palmino ulje... Nisam mogla da predpostavim da ću plakati dok budem istraživala ovu temu... Posle svega pročitanog o ovom ulju neću vam pisati o njegovom sastavu, dobrim ili lošim osobinama jer je to u ovom trenutku potpuno nevažno. Dve stvari su sigurne za palmino ulje – donosi profit i genocid nad orangutanima

Kako se šire plantaže palminog drveta po kišnim, tropskim šumama Sumatre

Stanište orangutana nekada i sada

Ako se posmatra svetska potrošnja biljnih ulja, sojino ulje zauzima prvo mesto, a palmino drugo. Palmino ulje se nalazi u sastavu svakog drugog proizvoda koji je upakovan u kutiju i koji se prodaje u marketima (peciva, ceralije, čips, slatkiši, margarin itd.). Industija hrane ga krije u preko 170 različitih naziva koje prosečan potrošač nije u stanju da dešifruje (npr. Sodium Lauryl Sulphate). Pored toga što se koristi u prehrambenoj industriji veoma je važan deo i kozmetičke industrije pa potražnja kao što rekoh, raste iz godine u godinu i zato smo tu gde smo... Istrebljujemo još jednu vrstu sa ove planete – orangutane!

To vam je sigurno poslednje što vam pada na pamet kada čujete za palmino ullje ali se nadam da će vam od sada to biti prvo! Orangutani žive isključivo u tropsim, kišnim šumama Sumatre i Bornea. To je njihovo prirodno stanište koje se sada besomučno uništava od strane onih koji sade palmu za proizvodnju palminog ulja. Ova divna stvorenja preko 90% svoga života provode na drvetu, tamo se hrane, gnezde, spavaju... Najveća pretnja za opstanak orangutana na ovoj planeti je širenje industrije palminog ulja. Tropske šume se seku i pale po stopi od 300 fudbalskih terena na sat, a orangutani se besomučno ubijaju ili raseljavaju ako su bebe bez roditelja (kada imaju sreće).

Mnogi orangutani lutaju po okolnom poljoprivrednom zemljištu tragajući za zaklonom i hranom pa ih lokalni meštani smatraju štetočinama i ubijaju ih. Ako se nastavi ovakav trend širenja plantaža palminog drveta, procenjuje se da će u roku od 10 do 20 godina orangutani biti istrebljeni tj. izumrla vrsta.

To je razlog zašto mi je potpuno degutantno da govorim o osobinama ovog ulja. Neko će pomisliti – pa šta ja tu mogu? Možeš, možemo i moramo da bar u svojoj kući ne koristimo palmino ulje i proizvode! Da lokalno delujemo globalno i da se nadamo da ima nade za spas tropskih, kišnih šuma (koja su pluća naše planete) i orangutana! Jer ko je sledeći? I dokle ovo može da ide? Da li ćemo uskoro da tražimo novu planetu? I na kraju, šta to ostavljamo našoj deci... Vreme je za buđenje!

Reference:

http://www.forestpeoples.org/topics/responsibl... http://www.ecowatch.com/why-is-palm-oil-so-bad... http://humanfoodproject.com/palm-oil-maybe-not... http://www.gaiam.com/discover/193/article/6-wa...


251 views0 comments

Recent Posts

See All

O autorki

Belgrade, Serbia 

Kontakt: revolucijaishrane@gmail.com

©2016-2020 by Revolucija ishrane