February 24, 2017

Moje ime je Visok Arterijski Pritisak ali me često zovu i Hipertenzija. Po profesiji sam tihi ubica!

Hajde da se upoznamo... Ako zaista imate hrabrosti... Možda do kraja i promenite mišljenje. Možda i nisam toliko loša kako se priča...

U Srbiji sam jako popularna, toliko me vole, da sam sastavni deo života svake druge osobe koja živi u ovoj zemlji. Malo me više vole muškarci nego žene ali to su samo nijanse.

Da li je u pitanju čist mazohizam ili način života, ishrana, stres?

Sve po malo, nešto man...

January 20, 2017

Nekada sam se i ja kao većina lekara slepo držala saveta koje smo dobijali iz Vodiča dobre prakse našeg Ministarstva zdravlja. Ko je pomišljao da dovodi u sumnju da su oni pogrešni, i da su vodiči u ćorsokak, a ne vodiči koji će vam pomoći da svoje pacijente lečite i izlečite.

Danas se od lekara sve manje očekuje da nešto izleče, svi se nekako mire sa činjenicom da ima mnogo modernih bolesti koje se leče do kraja života. Kako to besmisleno zvuči...

Uglavnom, u Vodiču za hipertenziju kao pravilna...

January 19, 2017

Kod nas je merenje pritiska toliko popularno da mnogi imaju aparate za merenje pritiska u svom domu. To ima neke prednosti ali i mane. Kada krvni pritisak merite u kućnim uslovima nekako ste smireniji i opušteniji nego kada sa nestrpljenjem očekujete da čujete svoje ime kako prozivaju u domu zdravlja.

Koliko god da čovek tvrdi da je opušten i smiren mnogo puta će se desiti da u zdravstvenoj ustanovi ima viši krvni pritisak nego da je u istom trenutku to merenje obavljeno u kućnim uslovima.


 

U pit...

January 17, 2017

Krvni pritisak (Tensio arterialis; TA) je baš to – pritisak krvi u vašim krvnim sudovima

Dobar krvni pritisak imate kada u telu postoji normalna količina krvi, zdravo srce i elastični krvni sudovi. Kada određeni faktori remete finu ravnotežu između pomenutih elemenata postoji mogućnost za razvoj visokog arterijskog pritiska ili kraće rečeno – hipertenzije.

Smatra se da neko boluje od hipertenzije kada u tri odvojena merenja ima pritisak iznad 140/90mmHg.


 

Hipertenzija (HTA) kao zdravstveni problem...

September 25, 2016

Homer i Platon so nazivaju božanskom supstancom. Kroz vekove i u svakom delu sveta soli se pripisuju magijske moći. U judizmu i hrišćanstvu so je simbol zaveta između Boga i Jevrema, dok su Rimljani, Grci I Egipćani nudili so kao žrtvu u svojim obredima. Muslimani veruju da ih so štiti od uroka itd. Pre stotinak godina so je bila tako tražena i vredna da se koristila kao zamena za novac. 

Ima nekih naznaka da ljudi u paleolitu nisu koristili so kakvu znamo danas, već da potreba soli počinje u n...

Please reload

  • Facebook Social Icon

dr med. Bojana Mandić

- Autor

- Doktor medicine

- Aromaterapeut

- Klinički hipnoterapeut

- Nezavisni istraživač

Glavne teme

Please reload

Poslednji recepti

Please reload

Tagovi