January 14, 2020

Dečija gojaznost danas predstavlja veliki problem širom civilizovanog sveta. Mnogi roditelji se pitaju – kako podizati decu bez prekomernog unosa ugljenih hidrata?

Libby Jenkinson, farmaceut i majka troje dece, govori nam iz svog iskustva kako je to ona postigla. Inače je osnivač ditchthecarb.com, vodeće veb stranice na Novom Zelandu o Low Carb ishrani, prilagođenoj pre svega deci.

Ova sajt https://www.ditchthecarbs.com/ je bogat korisnim savetima i fantasičnim receptima, koji vam mogu pomoći u s...

December 5, 2019

Tako svi sa nestrpljenjem očekujemo vreme praznika. Odmor, okupljanje porodice, svečana atmosfera, sve je to lepo ali glavno pitanje je – šta ćemo jesti?

Kako izgledaju pijace, prodavnice i tržni centri? Kao da sutra ne postoji! Opsadno stanje!

Svi grozničavo pokušavaju da nabave sve što je potrebno za tih nekoliko dana, da bi mogli na miru da se najedu i prejedu, pa kud puklo da puklo. Mnogi planiraju nedeljama unapred kako će izgledati praznična trpeza. Ako se nema dovoljno, vadimo novce iz slam...

November 1, 2019

Ako mislite da ćete na upakovanoj, industrijskoj hrani videti naziv sastojka jednostavno kao – šećer i to je to, grdno ste se prevarili. Na etiketama hrane koriste se mnogi skriveni nazivi za šećer.

To naravno nije dobra vest za one koji žele da izbace ovu gadnu namirnicu iz svog života jer je priča mnogo komplikovanija nego što bi smela da bude.

Zamislite, da vi pravite i prodajete neki prehrambeni proizvod.

Šta vam je cilj - da taj proizvod bude izuzetnog nutritivnog kvaliteta ili da se dobro pro...

October 28, 2019

Šta su pesticidi?

Pesticidi su hemijska ili biološka sredstva koja štite useve od insekata, korova i infekcija. Koriste se na voću, povrću, pšenici, pirinču, maslinama i na neprehrambenim kulturama kao što su pamuk, trava i cveće. Jednom rečju – svuda gde je potrebno da prinos po hektaru bude visok.

Organo fosfatni pesticidi malation i hlorpirifos, se obično koristi za voće, povrće i pšenicu ali i na usevima hrane za životinje, koje takođe preko mesa i mleka možemo uneti u svoje telo.

Kako su...

September 17, 2019

Reklame su moćna stvar, toliko da mogu da pomute način razmišljanja mnogih…

Svi koji drže do sebe I koji se trude da vode zdrav način života brže-bolje su pohitali da kupe još jednu spravicu u kuhinji koja “otključava I najskrivenije hranljive materije u hrani”? Dobro… znači ništa se ne važi što imamo zube, moćnu želudačnu kiselinu, pankreas, creva, enzime I sokove za varenje hrane. Kako smo mi uopšte opstali do danas, bez blendera za hranu? 

Svi nešto mute, “blender- smoothie pomama” je zahvat...

September 16, 2019

Fermentisana hrana potpuno odgovara principima LCHF ishrane i zato smo je nazvali LCHF zimnica.

Zimnica bez šećera i sirćeta, a ukusna i kisela zahvaljujući dejstvu Laktobacilusa. Fermentisana hrana spada u najbolje prirodne probiotike koje možete da konzumirate. U prvom tekstu prvom tekstu smo govorili o načinu fermentisanja namirnica, a ovde ćemo samo dati dodatne smernice kako da obezbedite da ovaj proces bude uspešan.

Problem plesni
 

Ako ste ikada fermentisali povće (ili voće) sigurno vam...

September 3, 2019

Čuli ste mnogo puta da je šećer loš, ali nije na odmet ponoviti neke činjenice

Od kojih biljaka se pravi šećer (saharoza) koji koristimo svakodnevno u ishrani? 


Od šećerne repe i šećerne trske. Industriskom preradom ovih biljaka dobija se kristal šećer kao gotov proizvod, koji u sebi sadrži puno slasti i praznih kalorija. 

Šta znači kada kažemo prazne kalorije? 


To znači da taj proizvod nema nikakvu nutritivnu vrednost za naš organizam (nema vitamina, minerala, esencijalnih masnih I amino kise...

May 31, 2019

*Za one koji poznaju principe LCHF ishrane. 

Za one koji žele da saznaju šta je LCHF ishrana, pogledajte ovde

Ako nemate mnogo vremena za doručak, a i dalje planirate da ostanete u ketozi probajte da dan započente Bulletproof kafom. Ovaj napitak je odličan početak dana i može s vremena na vreme, da zameni jutarnji obrok i da se postara da i dalje ostanete u željenoj ketozi. 

Bulletproof kafa je samo unapređena verzija vaše šolje zadovoljstva. Zdrave masti se mešaju sa kafom, što predstavlja...

May 30, 2019

Došlo nam je ono doba godine kada nam stiže najlepše i najukusnije voće. Možete da uživate u slatkim plodovima iako ste na ograničenom unosu ugljenih hidrata, u sledećem voću:

Kajsije

Ugljeni hidrati: 8g (2 kajsije)

Kajsije mogu biti odlična užina, dodatak grčkom jogurtu ili šlagu od slatke pavlake. Izuzetna količina beta karotena u narandžastom mesu, poboljšava rad mozga i doprinosi lepoti kože i ujednačenog tena.

Avokado

Ugljeni hidrati: 8g (pola avokada)

Za razliku od svojih voćnih kolega u avokadu...